Peter Gregorčič (foto: STA)
Peter Gregorčič | (foto: STA)

Se katoliškim medijem z novo zakonodajo obeta že videno?

Slovenija | 25.01.2024, 08:37 Tone Gorjup

God sv. Frančiška Saleškega je praznik vseh, ki delamo v katoliških mediji, saj je ta svetnik naš zavetnik. Nadškof Stanislav Zore je že minuli petek gostil tradicionalno srečanje katoliških novinarjev. Na srečanju po maši je Peter Gregorčič spregovoril o posebnostih slovenske medijske krajine, tokrat pa je odprl še vprašanje svobode govora, ki ga trenutna oblast želi zamejiti na račun sovražnega govora.

Odpreti prostor resnici in svobodi

Nadškof Stanislav Zore je v petek dejal, da bo resnicoljuben in svoboden človek vse novice in lažne novice dal na rešeto resnice, svobode in človekovega dostojanstva ter pretehtal njihovo trdnost in trajnost. Zato je na srečanju prosil, da smo delavci v katoliških medijih vedno v službi resnice in svobode. Medijski prostor je prioriteta sedanje vlade, zato je po zakonu o RTV dala v javno razpravo še predlog zakona o medijih. Bo to odprlo ali zaprlo prostor resnici in svobodi?

Kaj bo prinesla nova medijska zakonodaja?

Prejšnji predsednik sveta RTV dr. Peter Gregorčič se je v petek le bežno dotaknil te tematike, tokrat pa je opozoril na tri problematične poudarke predloga zakona: »Bojim se da ta nova medijska zakonodaja v prvi vrsti prinaša krnitev svobode izražanja in sicer pod krinko sovražnega govora; potem ciljno financiranje tistih medijev, ki izražajo stališča v korist skupin z družbeno politično in ekonomsko močjo ter preprečevanje financiranja vsem ostalim. Uvaja ta zakon še eno izjemno problematično lastnost, in sicer uvaja nov organ, ki ga imenuje nacionalni svet za medije.« Preko njega bo vlada lahko uvedla nedopusten nadzor praktično nad celotnim medijskim prostorom.

Bojim se da ta nova medijska zakonodaja v prvi vrsti prinaša krnitev svobode izražanja in sicer pod krinko sovražnega govora.

Se katoliškim medijem obeta že videno?

Zanimalo nas je, kaj lahko pričakujemo katoliški mediji. Gregorčič je ocenil, da ti mediji spadajo med manjšino medijskih glasov, ki odpira družbeno problematične teme. Pojasnil je: »Na primer, tam se veliko govori o tem, koliko je spolov, kako gledati na izbiro spola, kako gledati na splav, kako gledati na evtanazijo in vse te stvari s sprejemom nove zakonodaje lahko postanejo del sovražnega govora in o teh zadevah potem ne bo več dovoljeno govoriti.« S tega stališča in s stališča varovanja verske svobode je napovedana zakonodaja po njegovi oceni izjemno slaba. Na temo nedopustnega poseganja nekaterih členov predloga zakona o medijih na področje verske svobode, bomo v prihodnjih dneh še večkrat opozorili.

Slovenija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...