Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Kaj značilno slovenskega postaviti na mizo v dneh, ko v Sloveniji gostimo množico taizejskih romarjev?  (foto: Marija Poklukar / Katoliška mladina)
Kaj značilno slovenskega postaviti na mizo v dneh, ko v Sloveniji gostimo množico taizejskih romarjev? | (foto: Marija Poklukar / Katoliška mladina)

Kaj značilno našega postaviti na mizo romarjem in kaj, če jim to ne bo všeč?

Svetovalnica | 28.12.2023, 14:57 Rok Mihevc

Kaj značilno slovenskega postaviti na mizo v dneh, ko v Sloveniji gostimo množico taizejskih romarjev? V času prihajanja romarjev v Ljubljano je v Svetovalnici svetoval Jože Senegačnik.

»Vedno pravim, da smo Slovenci sramežljiv narod, sram nas je identitete, premalo smo zavedni,« je v oddaji dejal Senegačnik. »Preveč prevzamemo tuje vplive, od praznikov do tistega, kar postavimo na mizo. Slovenci imamo čudovito zgodovino, a je ne znamo dobro negovati in promovirati kot jo drugi narodi.«

Kaj slovenskega je tipično pri nas? »Izredno veliko ajde je v naših jedeh. Ajda je stvar, ki je drugje ne uporabljajo toliko. Pri nas pehtran uporabljamo v sladkih jedeh, v svetu se uporablja kot začimba za slane jedi.« Kot tipične jedi našteje še med, pražen krompir, štruklje, gobe, meso iz juhe in hren, krvavice, matevž, kislo zelje, pečenice, obare, žlikfori ...

Bodimo ambasadorji Slovenije s temi tipičnimi slovenskimi jedmi.

Bodimo ambasadorji Slovenije s temi tipičnimi slovenskimi jedmi, spodbuja Senegačnik. Kaj pa če gostu hrana ne bo všeč? »Stvar gosta je, da se mora zavedati, da je nekam prišel in da zdaj ta kuhinja, kjer bo jedel, ni mogoče tista njegova, ki jo je vajen vsak dan. Kakšni okusi bodo tuji, bi bilo pa smotrno, da gostitelji najprej vprašajo goste, ali kakšne stvari ne jedo. Recimo vampi so že taki problematični, pa so tipična slovenska jed.«

V oddajo je poklicala tudi ena izmed gostiteljic in nam predstavila jedilnik teh dni:

  • enolončnica (korenje, krompir, koleraba) z žitno klobaso in krompirjeva solata
  • kislo zelje z domačimi ocvirki, domača pečenica in matevž
  • jota
  • ajdovi štruklji z orehi

Pečenice, krvavice, zelje ...
Pečenice, krvavice, zelje ... © Okusno.si

Nasvetom Jožeta Senegačnika prisluhnite tukaj.


Svetovalnica
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...