Jože BartoljJože Bartolj
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
SSK pripravlja 12. konferenco slovenskih zdravnikov (foto: Svetovni slovenski kongres SSK)
SSK pripravlja 12. konferenco slovenskih zdravnikov | (foto: Svetovni slovenski kongres SSK)

Organizacija zdravstvenega sistema je potrebna prenove

Slovenci po svetu | 04.10.2023, 13:00 Matjaž Merljak

V Ljubljani se bo jutri začela 12. Konferenca slovenskih zdravnikov iz sveta in Slovenije. Pripravlja jo Svetovni slovenski kongres skupaj z Zdravniško zbornico.

Predsednica programskega odbora dr. Metka Zorc nam je dejala, da bo prvi dan v ospredju organizacija zdravstvenega sistema, ki je potrebna prenove. Za uvodnega predavatelja so povabili dr. Ronalada Chufa iz Clevelanda, ki je sodeloval pri prenovi zdravstvenih sistemov v več državah. Sodelovali bodo tudi slovenski strokovnjaki iz Argentine, Anglije, Švice, Nemčije in Nizozemske.

Govorili bodo o poslanstvu slovenskega zdravnika, spoprijemanju z izzivi v zdravstvu po pandemiji Covid-19, strokovnem razvoju medicine, najnovejših dosežkih in tudi o etiki v zdravstvu. Zadnji dan se bodo lotiti tudi izziva vračanja slovenskih zdravnikov iz tujine

Srečanje je v prvi vrsti namenjeno povezovanju in sodelovanju slovenskih zdravnikov v Sloveniji z rojaki, delujočimi po svetu. Konferenca je organizirana na strokovno visokem nivoju, tematsko privlačna in privabi širok krog udeležencev iz stroke in zainteresirane javnosti. Ob začetku konference bo SSK izdal e-zbornik s prispevki sodelujočih v programu.

Slovenci po svetu, Zdravstvo
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...

O avtorju