Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Pogrebni pokojnega prelata Franca Kralja (foto: Vatican News)
Pogrebni pokojnega prelata Franca Kralja | (foto: Vatican News)

V Logu pri Vipavi so se poslovili od Franca Kralja, profesorja v malem semenišču in župnika na Slapu

Slovenija | 23.08.2023, 15:02 Tone Gorjup

V koprski škofiji so se včeraj poslovili od prelata Franca Kralja, dolgoletnega župnika na Slapu in profesorja v Malem semenišču v Vipavi. Po pogrebni sveti maši v Marijini božjepotni cerkvi v Logu, ki jo je daroval škof Jurij Bizjak, so pokojnega prepeljali v Lig, kjer je bil doma in ga po obredih v Cerkvi na Marijinem Celju pokopali na tamkajšnjem pokopališču.


Škof Bizjak je pri pogrebni maši predstavil pokojnega duhovnika Franca Kralja skozi njegove službe. Spomnil je na njegovo vlogo profesorja ter predstojnika Srednje verske šole in semenišča v Vipavi. Pomagal je pri vzgoji več kot 500 dijakov, od katerih jih je skoraj polovico izbralo duhovniški poklic. Nadaljeval in končal je prezidavo semeniških poslopij. Kot župnik na Slapu je 44 let zvesto vodil župnijsko skupnost. Bil je dober pastir, ki ljubi svoje brate in sestre in mnogo moli za ljudstvo, je poudaril škof Bizjak.

Kot zgodovinar in raziskovalec je objavil več temeljitih razprav predvsem s področja zgodovine Škofije Koper. Kot je dodal škof, je bil prelat Franc Kralj plemenita osebnost in res kraljevskega značaja po nastopu in izobrazbi in omiki. 

Pogrebni pokojnega prelata Franca Kralja
Pogrebni pokojnega prelata Franca Kralja © Vatican News

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...