Dobrodošli doma 2023 (foto: Izseljensko društvo Slovenija v svetu)
Dobrodošli doma 2023 | (foto: Izseljensko društvo Slovenija v svetu)

Dobrodošli doma letos v Ljubljani in Vipavi

Slovenci po svetu | 02.06.2023, 11:27 Matjaž Merljak

Konec junija in v začetku julija bo potekala letošnja serija dogodkov, ki nas povezuje z rojaki v sosednjih državah in po svetu. Na sporedu bodo razstave, koncerti, delavnice za otroke, razprave in pogovori. Letošnji organizator je Izseljensko društvo Slovenija v svetu.

Četrtek, 29. junij 2023

Ob 10. uri se bo v državnem zboru začelo Vseslovensko srečanje. Ob 18. uri pa bo v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani odprtje razstave »Utrinki življenja« fotografinje Lučke Oblak Čop iz Argentine. Sledil bo koncert, na katerem bodo nastopili: Inés Voglar-Belgique (violina), Molly Barth (flavta) iz ZDA in Hermina Hudnik (klavir), Duet Darinka Tejera (vokal, kitara, flavta) in Maia Korošec (bas, kontrabas) iz Argentine

Petek, 30. junij 2023

Na Fakulteti za pravo in poslovne vede Katoliškega inštituta  v Ljubljani bo celodnevni strokovni posvet: »Slovenska narodna identiteta«, ki ga pripravlja Svetovni slovenski kongres

Sobota, 1. julij 2023

Vipava bo prizorišče osrednjega srečanja Dobrodošli doma. Nastopilo bo več folklornih, pevskih in gledaliških skupin iz zamejstva in sveta, v Galeriji Lanthierijevega dvorca bo na ogled več razstav, pripravljajo ustvarjalne delavnice, pravljice in igre za otroke.

Na osrednji prireditvi, ki se bo začela ob 18. uri bodo zbrane pozdravili: predsednik Izseljenskega društva Slovenija v svetu mag. Uroš Zorn, župan občine Vipava Anton Lavrenčič in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Nastopajoči pa bodo iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Nemčije, ZDA, Argentine in Venezuele. Program bo sklenil Adi Smolar s koncertom.

Nedelja, 2. julij 2023

V Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani bo  29. Tabor Slovencev po svetu. Začel se bo ob 17. uri s sveto mašo in nadaljeval o okroglo mizo »Migracije in novodobno izseljevanje« Sodelujejo: dr. Zvone Štrubelj (Belgija), Marta Jamnik (Kanada), Cvetko Falež (Avstralija), Tatjana Modic Kržišnik (Argentina) in Jože Rožanec (Argentina – ASEF). V kulturnem programu bodo nastopili tudi dijaki iz Argentine RAST 52.

Soorganizatorji dogodka: Svetovni slovenski kongres, Rafaelova družba, Združenje Slovenska izseljenska matica. Pokrovitelj: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Več nam bo v oddaji Slovencem po svetu in domovini povedal generalni tajnik Izseljenskega društva Slovenija v svetu Boštjan Kocmur.

Slovenci po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...

O avtorju