Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Dobrote slovenskih kmetij: Bogastvo krušnih dobrot (foto: KGZ Ptuj)
Dobrote slovenskih kmetij: Bogastvo krušnih dobrot | (foto: KGZ Ptuj)

Na Ptuju 34. Festival Dobrote slovenskih kmetij

Kmetijstvo | 19.05.2023, 09:25 Robert Božič

V minoritskem samostanu na Ptuju se je s posvetom »Pomen in koristi ocenjevanja izdelkov s kmetij za izboljšanje kakovosti in zmanjševanje zavržkov in izgub hrane« začel 34. Festival Dobrote slovenskih kmetij. Razstavo nagrajenih dobrot s kmetij bo ob 12.00 odprla kmeitjska ministrica Irena Šinko.

Kmetije iz vse Slovenije in zamejstva so letos v ocenjevanje poslale 994 izdelkov v 16 različnih ocenjevalnih skupinah, največji odziv pa letos beležijo pri kmetijah iz podravske regije, ki so na ocenjevanje poslale 331 izdelkov, pravi Peter Pribožič, vodja organizacijskega odbora festivala.

Sledi območje, ki ga pokriva Kmetijsko gozdarski zavod Celje, s 175 dobrotami, na tretjem mestu je Gorenjska s 126, potem pa še ostali.

Letos so na ocenjevanjih 420 izdelkov ocenili z zlatom, 291 jih je prejelo srebro, 145 pa bron. Od 994 izdelkov poslanih v ocenjevanje je priznanje dobilo 856 izdelkov, kar »kaže na izjemno kakovost izdelkov s kmetij, ki se na ta način ponujajo pod blagovno znamko Dobrote slovenskih kmetij« še dodaja Pribožič.

Vabilo na festival DSK 2023
Vabilo na festival DSK 2023 © ARO

Razstava bo vse dni do nedelje odprta od 9.00 do 18.00, priznanja pa bodo podeljevali v sobotnem popoldnevu in v nedeljo, takoj po slovesni sveti maši ob 10.00.

Kmetijstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...