Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Zvezde (foto: Unsplash)
Zvezde | (foto: Unsplash)

Kdaj ste nazadnje pogledali v zvezde?

Naš pogled | 02.05.2023, 14:58 s. Meta Potočnik

V letu 2023 duševno zdravje visoko kotira na lestvici javnega zdravja v Sloveniji, pa tudi v ostalih državah članicah Evropske unije. Razlog je preprost: Vedno več ljudi ima na tem področju težave, prednjačijo depresivne in tesnobne motnje, ki so velikokrat razlog bolniških odsotnosti. Vemo, da se vsak četrti človek v svojem življenju sooči z eno od oblik duševnih stisk. To je veliko. In čeprav so motnje tako pogoste, pa o njih marsikdaj zelo težko spregovorimo.

A za uspešno zdravljenje je pomembno, da duševne motnje čim prej prepoznamo in poiščemo ustrezno strokovno pomoč. Zakaj? Da bi se dobro počutili v svoji koži in bili srečni kljub težavam.

Odrasli najpogosteje iščejo pomoč zaradi težav v družini, od tega je polovica partnerskih težav in težav z odraščajočimi otroki. Potem pa že sledijo problematike, ki jih žal vedno bolj zaznavamo tudi pri mladostnikih. To so: depresivnost, strahovi, tesnoba. Kar polovica težav nastopi pred 14 letom in tri četrtine vseh do 25. leta starosti.

A v ozadju je še nekaj, o čemer sva nedavno govorili s s psihiatrinjo dr. Mojco Zvezdano Dernovšek, ki je na Ministrstvu za zdravje odgovorna za sektor duševnega zdravja in demence. Številni mladi ne vidijo smisla življenja. Zakaj? Ker jim je vse dostopno, ker nimajo omejitev in ker smo jim odrasli dali vedeti, da v življenju zanje ni ovir, saj lahko dosežejo in dobijo karkoli želijo in kadarkoli se jim zahoče.

In ko jim je vse na voljo, sta samo dve možnosti. Prva: da izgubijo veselje do življenja in se ob prvih ovirah zlomijo, ker ne verjamejo, da zmorejo prenesti frustracije, stisko in napor. Vse postane dolgočasno.

Druga možnost pa je, da se zaradi težav otrok prebudijo starši in se skupaj začnejo učiti pomembnih življenjskih lekcij. A zato potrebujejo ob sebi človeka, ki jih je sposoben poslušati in jih naučiti pravega življenjskega sloga za krepitev duševnega zdravja.

Ob tem mi prihaja na misel dogodek iz Arboretuma Volčji potok, ki sem ga pretekli teden obiskala z družino, ki ima tri otroke v starosti od 3 do 10 let. Park je čudovit, za otroke pravi Disneyland s številnimi igrali in trampolini. No, te dni je bil tam postavljen še sodoben »ringlšpil«, kjer si se lahko vozil z vlakcem, spuščal po toboganu in se dal zapreti v veliko prozorno žogo, ki je plavala na vodi. A seveda ne zastonj!

Mama je postavila strogo mejo in izrekla jasen NE, in otroci so doživeli bolečo frustracijo, ki so jo izrazili z jokom, kričanjem in zamero. Uh, težko je bilo to slišati in vztrajati pri odločitvi. A mama je zmogla zdržati in ko smo prišli do ribnika in sladoleda, so se solze že posušile. Otroci so bili deležni pomembne lekcije: »V življenju ne morem imeti vsega in izsiljevanje ni temelj naših odnosov.« Prepričana sem, da jim bo takšna vzgoja dala dovolj notranje moči za sprejemanje težav in frustracij, ki jih čakajo v življenju.

Ne morem tudi mimo odličnega intervjuja na portalu RTV Slovenija z moldavsko pisateljico Tatiano Ţîbuleac, ki je dejala: »Marsikateri otrok iz Vzhodne Evrope bi se čudil, da na Zahodu čakajo trinajstletnike pred šolo, v moldavijskih vaseh pa trinajstletniki že služijo in skrbijo za sorojence, ker njihov oče dela v tujini.«

Trenutno v Sloveniji deluje 16 centrov za duševno zdravje, država jih namerava še razširiti in v pilotnem projektu dodatno zaposliti psihoterapevte različnih šol. A ker do tega ne bo prišlo čez noč, sem prepričana, da bo dostopnost do pogovora s kliničnim psihologom ali psihoterapevtom v javni mreži še dolgo časa bolj zadetek na loteriji kakor redna praksa.

Zato predlagam deset drobcev modrosti, ki nam bodo pomagali, da bomo čim večkrat in čim dlje v stanju dobrega počutja, v katerem bomo razvijali svoje sposobnosti in se uspešno spoprijemali s stresnimi situacijami:

Prvič: Pogovor pomaga

Včasih je dovolj že dober in iskren pogovor s prijateljem ali sosedom. Tudi ni nobena sramota, če obiščemo psihiatra ali psihologa.

Drugič: Gibajmo se vsak dan

Lahko se kdaj peljemo v službo ali trgovino s kolesom. Lahko izstopimo dve postaji pred ciljem, in gremo en kilometer peš. Vse je mogoče, če se hoče.

Tretjič: Dobro spimo

Poskrbimo za dober spanec in se odpovejmo nenehnemu gledanju na ekrane. Odložimo jih vsaj dve uri pred spanjem in pojdimo raje na sprehod ali vzemimo v roke priljubljeno knjigo.

Četrtič: »Nič ni nujno, da se zgodi. Vse je za nekaj dobro.«

Vsak dan krepimo to blagodejno notranjo držo svobode, ki pomeni, da nismo nasilni ne do sebe ne do drugih. Vse se bo zgodilo ob pravem času.

Petič: Sprejmimo lastne omejitve in nepopolnosti in skrbimo za humor

Blagor tistemu, ki se zna nasmehniti samemu sebi, ki se ne jemlje preveč resno in ki ve, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha.

Šestič: Uživajmo v delu, a ne bodimo njegovi sužnji

Saj veste, prišel bo čas, ko ne bomo mogli več delati v istem tempu. Zato kopljimo globlje, da bomo odkrili temelj naše vrednosti in veselja. In ne odgovarjajte na službene mejle med vikendi!

Sedmič: Poskrbimo za zadovoljstvo v družini

Naj bo naš dom prijeten, urejen in čist. Imejmo redne družinske obroke, med katerimi je uporaba telefona prepovedana. Pogumno postavljajmo meje sebi in otrokom. Naj bo družina za nas pomembnejša od službe.

Osmič: Poglejmo v zvezde

Tu ne mislim na astrologijo. Vaja je zelo preprosta. Večkrat se zazrimo v zvezdnato nebo. Poleti, ko je zvečer toplo, ni lepšega kot leči na travo in gledati zvezde. Občutili bomo veličino vesolja, lepoto stvarstva, našo majhnost, nepomembnost in minljivost.

Naše skrbi bodo postale manjše in če bomo dobro prisluhnili, nam bo Bog, ki je ustvaril nas in vse neskončno vesolje zašepetal: »Ne skrbi. Uživaj moje darove. Jaz ti pomagam in skrbim zate in za tvoje drage. Samo prepusti se mi in zaupaj.«

Za sklep naj še povem, da je Ministrstvo za zdravje zasnovalo nacionalno kampanjo Ambasadorji zdravja. To so znani Slovenci, med njimi je npr. Melani Mekicar, saj veste »tista s televizije«.

Cilj kampanje je v skrb za duševno zdravje vključiti vse Slovence. Zato ne pozabite občasno pogledati v zvezdnato nebo in še sami postanite Ambasadorji duševnega zdravja zase in za svoje otroke.

p.s: In še naloga: Pojdite na sprehod in sami dodajte 9. in 10. drobec modrosti :-)

Naš pogled
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...