Novi zagrebški nadškof Dražen Kutleša in dosedanji kardinal Josip Bozanić.  (foto: Radio Vatikan)
Novi zagrebški nadškof Dražen Kutleša in dosedanji kardinal Josip Bozanić. | (foto: Radio Vatikan)

Kdo bo zamenjal zagrebškega nadškofa Bozanića?

Cerkev po svetu | 17.04.2023, 12:34 Marjana Debevec

Papež Frančišek je zaradi bolezni sprejel odpoved kardinala Josipa Bozanića pastoralnemu vodstvu Zagrebške nadškofije in na njegovo mesto imenoval msgr. Dražena Kutlešo, dosedanjega soupravitelja te iste nadškofije.

Dražen Kutleša se je rodil 25. septembra 1968 v Tomislavgradu, nekdaj znanem kot Duvno, v Bosni in Hercegovini. Po mašniškem posvečenju je sprva deloval v pastorali v domači škofiji Mostar-Duvno, kjer je bil tesen sodelavec takratnega škofa Ratka Perića. Leta 1995 se je vpisal na podiplomski študij kanonskega prava na Papeški univerzi »Urbaniana« v Rimu, kjer je leta 1997 magistriral in leta 2001 doktoriral.

Od leta 2006 je bil dejaven v Vatikanu, najprej kot sodelavec kongregacije za škofe, nato pri kongregaciji za bogoslužje in kongregaciji za zadeve svetnikov. Papež Benedikt XVI. ga je leta 2011 imenoval za soupravitelja in leto dni pozneje za škofa Poreča in Pule. Škofovsko posvečenje je prejel leta 2011. Leta 2020 je papež Frančišek Kutlešo imenoval za koadjutorja obolelega nadškofa Marina Barišića v splitski nadškofiji. Od maja lani je bil splitsko-makarski nadškof.

Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...