Pridiganje (foto: pexels)
Pridiganje | (foto: pexels)

Še en vatikanski odločen »NE«

Cerkev po svetu | 03.04.2023, 18:06 Marjana Debevec

Vatikan se je znova odzval na reformna prizadevanja v nemški Cerkvi: tokrat se je izrekel proti priznanju večjih pristojnosti laikov pri podeljevanju zakramenta svetega krsta in pridiganju.

Dovoljenje laikom za pridiganje je ena od osrednjih zahtev projekta reform, imenovanega »Sinodalna pot«, v tamkajšnji Katoliški cerkvi. Vatikan je v preteklosti že večkrat posredoval pri nemški sinodalni poti. Tako je med drugim poudaril, da v Cerkvi ni mogoče blagoslavljati zvez istospolnih parov, zavrnil pa je tudi žensko duhovništvo.

Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...