Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca (foto: STA / Katja Kodba)
Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca | (foto: STA / Katja Kodba)

Alojz Kovšca o "vladnih nevladnih organizacijah" (2.del)

Slovenija | 31.03.2023, 10:54 Rok Mihevc

Nevladne organizacije naj bi v zadnjih dveh desetletjih prejele kar 16 milijard evrov. Vemo, da so med njimi tudi takšne, ki so pomembne za slovensko družbo, ki marsikaj dobrega naredijo, veliko pa je takšnih, o katerih ne vemo nič, niti imena ne. Tako je bilo slišati na nedavnih Goriških večerih, katerih gost je bil nekdanji predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Objavljamo drugi del pogovora o njegovem kritičnem pogledu na nevladnike.

O pritisku nevladnikov glede zakona o vodah

Vam bom povedal na primeru državnega sveta in referenduma zakona o vodah. Ko smo v državnem svetu glasovali o vetu, smo dobili nekaj tisoč elektronskih sporočil pritiska, naj izglasujemo veto. Mnogi svetniki so dobesedno pokleknili in ta veto izglasovali. Vsebina sporočil je bila v glavnem enaka, približno šest tipov enakih prekopiranih besedil. Nekateri so bili toliko leni, da niso niti tistega, ki je njemu poslal sporočilo zbrisali in sem našel nekaj takih zavodov, ki so organizirali to akcijo. Potem sem šel pogledati na ERAR (Aplikacija za prikaz porabe javnega denarja v Republiki Sloveniji) te zavode in sem videl, da se nekateri izmed njih v glavnem financirajo iz proračuna. Zanimala me je sestava teh zavodov, pogledal sem, kdo jim je plačeval in kaj jim je plačeval. Potem mi je bilo čisto jasno, za kaj gre ...

Vladna nevladna organizacija

In ko začneš postavljati neprijetna vprašanja, te začnejo obtoževati, da izvršuješ politični pritisk na nevladne organizacije. Po definiciji ni nevladna organizacija tista, ki dobi 80% svojega budžeta od vlade. To je vladna nevladna organizacija. Večkrat sem povedal, da je treba nevladne organizacije financirati nevladno iz deleža dohodnine. Povečajte odstotek dohodnine, ki ga lahko občani namenimo tisti nevladni organizaciji, ki jo mi hočemo in dobili bomo prave nevladnike. Neodvisne od vsakokratne volje oblasti. Financirani bodo od državljanov skladno s tem, koliko državljani vidimo, da oni kaj dobrega naredijo za nas.

O zloženkah, ki jo narediš v 15 minutah

Dopuščam tudi možnost, da so nekatere nevladne organizacije posebnega pomena, kot so Rdeči križ, Slovenska karitas, gasilci, gorska reševalna služba, da se prepoznajo kot nevladne organizacije nacionalnega pomena in da se za njih fiksira sredstva v proračunu, ki jih vedno dobijo in potem še tisto, kar jim mi občani damo. Za vse ostale pa, ljubi moji, pot pod noge in od vrat do vrat. Pokažite se z delom, financiramo vam lahko programe, ne pa to, da neki nevladniki naredijo zloženko A4 v tisoč izvodih in ko greš pogledat na ERAR, si jaz kot urar mislim, ljudje božji, to je 6 mesecev mojega dela za urarsko mizo. Za eno zloženko, ki jo jaz naredim v 15 minutah, zdaj ko je pa še ta umetna inteligenca, pa lahko vsak izmed nas postane nevladnik s takimi zloženkami, ki jih umetna inteligenca sestavi v 30 sekundah.

Bodo zdaj zakone pisali nevladniki?

Problem teh nevladnikov je, da so zelo ne transparentni, da iz imena in programa ne veš, s čim se ukvarjajo. Ko pa pogledaš na izvedbeni ravni, kaj počnejo, so pa to dejansko podaljški političnih strank. Ne naslavljajo problematike, direktno komunicirajo z izvršilno oblastjo. Celo postavljajo zahteve. In če kdo ne verjame, naj vpraša predsednika vlade, nevladniki bodo baje zdaj pisali zakone. In to pomeni samo eno stvar, da je politika »outsorcala«, kot se sodobno reče, pravico in odgovornost. »Mi politiki nismo sprejeli slabega zakona, vi nevladniki ste ga napisali in mi smo ga spustili skozi«.

Politika skriva svojo odgovornost

Ljudje bi morali ločiti zrno od pleve in razumeti, da ko politika začne prenašati svoje kompetence na nevladnike ali kar tako na ljudi, pomeni, da skriva svojo odgovornost. Da ima umazane namene in jih želi skriti. Vsaka selitev temeljnih okvirjev demokracije izven odgovornosti parlamenta je pesek v oči in laganje ljudstva. Tudi zdaj zakon o RTV. Ljudje bi morali včasih vzeti pravico v svoje roke in kaj povedati o tem. Jaz preprosto ne verjamem, da se lahko kar tako nekdo izmed vas dvigne in postane del civilne družbe in kar naenkrat sedi v upravnem odboru. To ne obstaja. Če nimaš politične podpore, lahko stokrat rečeš, da si neodvisen kandidat, ampak v medijih nisi, nikamor nisi povabljen in to se ne zgodi. In če je nekdo kar naenkrat kandidat in vsi govorijo o njem in rečejo, da je neodvisen, pa dajte no ... Neodvisna je moja soproga ... Se opravičujem, govorim tako gostilniško, ampak hočem vam predočiti stvari na ljudski način. Dajte razumeti, da nekatere zadeve preprosto ne pijejo vodo.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...