Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Nanti Olip (foto: nsks.at)
Nanti Olip | (foto: nsks.at)

Kaj bi bilo najugodnejše za slovensko manjšino po volitvah na Koroškem?

Slovenci po svetu | 08.03.2023, 12:41 Tone Gorjup

Po nedeljskih volitvah v deželni zbor na avstrijskem Koroškem v krovnih organizacijah Slovencev na Koroškem že razmišljajo o prihodnji vladi.

Tako v Narodnem svetu koroških Slovencev kot v Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk ter v Zvezi slovenskih organizacij upajo, da bo deželno vlado še naprej vodil socialdemokrat Peter Kaiser. Pozdravili so tudi izvolitev Franca Jožefa Smrtnika na listi Ekipa Koroške. Verjamejo, da bo v parlamentu v Celovcu dobro zastopal manjšino. Njegova stranka je zmagala, a utrpela velike izgube v primerjavi z letom 2018.

Za slovensko manjšino bi bila najugodnejša dosedanja koalicija socialdemokratov in ljudske stranke. Podrobneje o volitvah na Koroškem pa predsednik zbora narodnih predstavnikov v Narodnem svetu koroških Slovencev Nanti Olip. Prisluhnite pogovoru.

Slovenci po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...