Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Evtanazija (foto: pexels)
Evtanazija | (foto: pexels)

Miselnost evtanazije na Nizozemskem se krepi

Svet | 06.03.2023, 10:20 s. Meta Potočnik

Rezultat 20 let uzakonjene evtanazije na Nizozemskem se ne izraža le v številu smrti, temveč v spremembah, ki so se zgodile v zavesti naroda. Po besedah škofa Amsterdama Johannesa Hendricksa, se je narod sprijaznil s smrtjo na zahtevo. Ugotavlja tudi, da ima danes že vsakdo vsaj enega bližnjega, sorodnika ali prijatelja, ki je na ta način končal svoje življenje.

Miselnost evtanazije se še naprej krepi

Amsterdamski ordinarij v pogovoru za italijanski dnevnik Avvenire priznava, da se miselnost evtanazije še naprej krepi. Nizozemskemu parlamentu sta bila predložena dva zakonska osnutka, ki evtanazijo razširjata na najmlajše otroke, saj je danes dovoljena že od 13. leta dalje, in na ostarele, starejše od 75 let, ki ne trpijo za nobeno neozdravljivo boleznijo in niso na pragu smrti, ampak se preprosto počutijo utrujene.

Nizozemska potrebuje verski preporod

Katoliška cerkev na Nizozemskem je vedno nasprotovala tej praksi in se borila, da ne bi bila uzakonjena. A žal v državi ni žive Cerkve že zadnjih 45 let. Le 45 odstotkov Nizozemcev se izreka za verne, zgolj dva odstotka katoličanov redno obiskuje cerkev. Zato Nizozemska nujno potrebuje verski preporod. Mlade je treba naučiti stvarnosti bolečine in s tem njenega prenašanja, saj je bolečina del našega sveta v različnih oblikah, še dodaja škof Hendricks.

Vir: Druzina.si

Svet, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...