Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenski škofje (foto: Slovenska škofovska konferenca)
Slovenski škofje | (foto: Slovenska škofovska konferenca)

Spodbuda škofov za letošnji postni čas

Duhovnost | 12.02.2023, 10:27 Tone Gorjup

Pred začetkom postnega časa že vrsto let pri nedeljskih mašah poslušamo pastirsko pismo naših škofov. Letos nas nagovarjajo, da razmislimo ob spoznanjih, ki so dozorela v prvem sinodalnem letu in spodbujajo, da redno beremo Božjo besedo. Letošnje pastirsko pismo nosi naslov: Prepoznavamo se kot Cerkev skupaj na poti.

Škofje nas letos v pismu najprej spomnijo na sinodalno dogajanje – poseben čas prenove v vesoljni in krajevnih Cerkvah. Kot pravijo, smo doslej lahko odkrili, da so lahko lepe stvari zelo preproste, da se je lepo srečati, se poslušati in podeliti drug z drugim svoja spoznanja, svoje skrbi in svojo vero. Ugotovili smo, da je tudi med nami veliko neznancev in oddaljenih. A ti nenadoma postanejo bližnji, če se jim približamo s prijazno besedo, če iskreno spregovorimo o sebi in o svoji veri.

Za ta postni čas škofje predlagajo, da se pustimo nagovoriti spoznanjem, ki so dozorela v prvem sinodalnem letu. Drugo povabilo pa velja zaupanju v Božjo besedo. Spodbujajo nas, da večkrat vzamemo v roke Sveto pismo in si zapomnimo tiste besede ali odlomke, ki nas nagovorijo. Enako naj bomo pozorni pri poslušanju Božje besede pri maši. Po njej govori Sveti Duh tisto, kar v določenem trenutku moramo slišati.

Škofje se zavedajo, da s sinodo, ki smo jo začeli lani, nismo odpravili ali nadomestili vseh dosedanjih načrtov in prizadevanj za prenovo Cerkve, ampak jim želimo dati novega zagona. Poglobiti namreč želimo svoje zavedanje o nas samih, o tem, kaj in kdo smo Cerkev in kakšno je naše poslanstvo v tem sedanjem času in prostoru, kjer trenutno živimo.

Ob koncu nas škofje želijo spomniti, da poti prenove ne more nihče uspešno hoditi sam. Povezuje nas vera v Boga Očeta, ki nas ljubi; povezuje nas Sveti Duh, ki nam ga daje Oče, da bi lahko živeli njegove darove; in povezuje nas naša prošnja, da bi se prepoznali kot njegovi ljubljeni sinovi in hčere.

Celotno besedilo najdete tukaj.

Duhovnost
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...