Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Kanal c0 (foto: Alpe Adria Green)
Kanal c0 | (foto: Alpe Adria Green)

Žveglič o C0: Ne spoštuje se lastnina in ne spoštuje se veljavna zakonodaja

Kmetijstvo | 31.01.2023, 09:30 Robert Božič

»Nesprejemljivo je, da se ne spoštuje lastnina. Ampak ne to samo to, še bolj nesprejemljivo je to, da se ne spoštuje veljavna zakonodaja na tem področju. Prepričan sem, da je to mogoče samo v Ljubljani,« je nasilje nad lastniki kmetijskih zemljišč, čez katere gradijo kanalizacijski kanal C0, zadnje dni lanskega leta komentiral predsednik kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič.

Pred dnevi smo poročali, da je Upravno sodišče društvu Alpe Adria Green priznalo status stranke v postopku za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za del kanalizacijskega kanala C0 med Črnučami in Brodom v Ljubljani, čemur je pred tem Agencija RS za okolje oporekala.

Na to odločitev sodišča naj bi se danes uradno odzvali na Mestni občini Ljubljana.

V društvu Alpe Adria Green menijo, da občina Ljubljana, kot investitor za ta del kanala C0, kjer dela še niso končana, nima okoljevarstvenega dovoljenja. Na to isto pa že mesece opozarjajo tudi lastniki zemljišč, na katerih brez njihovega soglasja potekajo dela, ki jim nasprotujejo.

Kot je že ob decembrskih nasilnih dogodkih, ko je bil s strani policije poškodovan eden od protestirajočih kmetov, opozoril zagovornik lastnikov zemljišč Klemen Golob, ni bilo ne zakonske podlage za intervencijo policije, kot tudi ne veljavne odločbe, ki bi dovoljevala geodetsko odmero območja po zasebni lastnini, na katero vsi lastniki prav tako niso bili vabljeni.

Latniki zemljišč, čez katera se tudi v teh dneh nadlajuje gradnja kanala, trdijo, da gradbinci na njihovih parcelah delajo brez dovoljenj in soglasij. S pravno pomočjo v tem primeru pomagajo v Pravni službi Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije KGZS.

Predsednik Roman Žveglič pravi, da so v rednih stikih, saj gre za reševanje zapletenih pravnih zadev. Gre namreč za vprašanje temeljnih lastninskih pravic in načina, kako se pristopa h koriščenju javnega dobrega.

»V medijih se pojavljajo informacije, da so bila gradbena dovoljenja izdana brez predhodno izvedenih presoj vpliva na okolje, kar je seveda nedopustno. Na drugi strani so kmetje, ki obdelujejo zemljo na vodovarstvenem območju, podvrženi številnim omejitvam pri kmetovanju, sedaj pa nedopustnemu in nasilnemu odnosu lokalne oblasti in policije, pa čeprav zgolj ščitijo svojo lastnino,« so takoj po nasilnih decembrskih dogodkih zapisali na KGZS.

Roman Žveglič pa še opozarja: »Je pa tako, če bi Mestna občina Ljubljana imela vse čisto in vse z dokumenti in s pravnomočnimi odločbami pokrito, potem verjemite, da bi se tudi v predvolilni kampanji dela delala, pa se niso.«

»Je pa nesprejemljivo, da se ne spoštuje lastnina, in ne to samo to. Še bolj je nesprejemljivo to, da se ne spoštuje veljavna zakonodaja na tem področju. In jaz sem prepričan, da je to mogoče samo v Ljubljani. Po drugih občinah seveda je manjša kritična masa za izvolitev in seveda se župani še kako dobro zavedajo, da če bi šli s tako s takim grobim posegom (nad lastnike zemljišč), da bi bili zadnjič župani,« je še prepričan Žveglič.

Kmetijstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...