Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Evropska poslanka ELS/SDS Romana Tomc (foto: www.romanatomc.si)
Evropska poslanka ELS/SDS Romana Tomc | (foto: www.romanatomc.si)

Socialisti zaloteni s prsti v marmeladi, mediji pa kar tiho …

Evropska Unija | 12.12.2022, 14:37 Alen Salihović

V Strasbourgu se začenja decembrsko zasedanje Evropskega parlamenta. To bo potekalo v senci podkupovalne afere, v preiskavi katere so belgijski organi pregona zaradi obtožb o korupciji pridržali štiri ljudi, med njimi grško evro poslanko in eno od podpredsednic Evropskega parlamenta Evo Kaili.

»Ne predstavljam si, da so moji kolegi tako pokvarjeni«

Gre za enega največjih korupcijskih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta. Belgijska policija je namreč v petek v preiskavi obtožb o domnevnem podkupovanju, pranju denarja in poskusih vplivanja na politične odločitve v Evropski uniji s strani Katarja, ki trenutno gosti svetovno prvenstvo v nogometu, pridržala šest oseb. »Seveda, to je bil šok za vse. Ne predstavljam si, da so moji kolegi tako pokvarjeni in koruptivni in obsojam to, ne glede na politično pripadnost. Kdorkoli počne kakšne nečednosti, je vpleten v kriminal in podkupovanje, je vsega obsojanja vreden. Upam, da bodo doživeli pravično in trdo kazen,« je za naš radio dejala evropska poslanka iz vrst ELS Romana Tomc.

Ravno socialisti takšna dejanja vedno obsojajo ...

Dodala je, da so vsi štirje poslanci iz vrst politične skupine socialistov in demokratov (S&D). Tožilstvo v Bruslju je tudi sporočilo, da je bila v soboto izvedena preiskava na domu še enega poslanca Evropskega parlamenta, Belgijca Marca Tarabelle, prav tako iz vrst S&D. »Vsi ti, ki so jih doslej odkrili spadajo v politično skupino socialistov, se pravi iz leve provenience našega političnega prostora in parlamenta. Zakaj to tako eksplicitno omenjam? Ker so ravno socialisti tisti, ki vedno tako obsojajo, ki imajo toliko za povedati proti desnici, ki so tako pametni, pravični in pošteni. Ampak konec koncev vidimo, da so prav oni tisti, ki so zaloteni s prsti v marmeladi in bi bilo prav, da najprej pospravijo pred svojim pragom.«

Vsi ti, ki so jih doslej odkrili, spadajo v politično skupino socialistov, se pravi iz leve provenience našega političnega prostora in parlamenta. Zakaj to tako eksplicitno omenjam? Ker so ravno socialisti tisti, ki vedno tako obsojajo, ki imajo toliko za povedati proti desnici, ki so tako pametni, pravični in pošteni.

Odvzeta vsa pooblastila in pristojnosti

Kailijevi je predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola včeraj že odvzela vsa pooblastila in pristojnosti, pri tem pa poudarila, da parlament odločno nasprotuje korupciji in bo pri preiskavi v celoti sodeloval z vsemi organi. O uradni razrešitvi Kailijeve lahko odloča le parlament, kar bi se lahko zgodilo že na tem plenarnem zasedanju. Iz politične skupine S&D so že v petek sporočili, da so Kailijevo začasno izključili.

Evropska Unija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...