Rok MihevcRok Mihevc
Božično drevo in jaslice v Vatikanu (foto: Posnetek zaslona)
Božično drevo in jaslice v Vatikanu | (foto: Posnetek zaslona)

Jutri prižig luči in odkritje jaslic v Vatikanu

Cerkev po svetu | 02.12.2022, 10:48 Marta Jerebič

Medtem ko so po nekaterih mestih že prižgali praznične luči, bodo to ponekod storili ta konec tedna. Na Trgu sv. Petra v Vatikanu bodo božično drevo osvetlili jutri, prav tako bodo odkrili jaslice.

Jaslice iz cedre

Letos 30 metrov visoka srebrna jelka prihaja iz vasi Rosello v pokrajini Abruzzi. Okraske so med drugim pripravili mladi iz tamkajšnje psihiatrične rehabilitacijske ustanove. Za jaslice so tokrat poskrbeli v severnoitalijanskem mestu Sutrio v deželi Furlaniji-Julijski krajini. V celoti so izdelane iz lesa z ročno izrezljanimi figurami iz cedre.

Recikliran les

Les ni bil posekan posebej za figure, temveč je bil recikliran. Jezus, Marija in Jožef imajo klasične poteze, dopolnjujeta pa jih tradicionalni ročno izdelani figuri z omenjenega območja: ena drugi pomaga vstati in se vrniti v jamo, simbolno pa predstavljata solidarnost, ki jo moramo živeti predvsem v gorskih oz. hribovskih okoljih. Jaslice in božično drevo bodo na Trgu sv. Petra do nedelje Jezusovega krsta 8. januarja.

Cerkev po svetu
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...