Radijske sodelavke skupaj z Nuško Drašček in Gregorjem Ravnikom (foto: Mirjam Judež)
Radijske sodelavke skupaj z Nuško Drašček in Gregorjem Ravnikom | (foto: Mirjam Judež)

FOTOREPORTAŽA: Za odrom Gala koncerta

Dogodki | 15.11.2022, 08:11 Mirjam Judež

Če sodelavci ne stojimo na odru, potem se naša Gala nedelja začne kakšno urico pred prihodom prvih obiskovalcev v Cankarjev dom. Direktor nam že nekaj dni prej razdeli delo, potem pa smo v vznemirljivem pričakovanju, kakšen bo koncert in kako boste zadovoljni. Medtem, ko se v dvorani odvija dialog med obiskovalci, vašimi aplavzi in Gala gosti, ki z nami delijo svoje talente, se za odrom dogaja marsikaj: čestitanje, objemanje, fotografiranje, klepetanje, kovanje novih načrtov in deljenje komplimentov.

Vse se začne v preddverju Cankarjevega doma, ko običajno punce iz marketinga in tajništva čakamo naše povabljene goste, da prevzamejo vstopnice, hkrati pa se srečujemo in si mahamo tudi z obiskovalci, ki jadrno korakajo v Gallusovo dvorano. Praviloma so vsi v dvorani že kar nekaj (deset) minut prej, se pa zgodi, da kdo ves skuštran predstavo skoraj zamudi.

Mirjam, Neža, Lidija in Urša
Mirjam, Neža, Lidija in Urša © Rok Mihevc

Redne obiskovalke naših Gala koncertov
Redne obiskovalke naših Gala koncertov © Rok Mihevc

Sodelavci se postavimo na »dodeljene pozicije« in pozdravljamo vas, drage poslušalke in poslušalci. Ko se predstava začne, se umaknemo v zaodrje.

© Rok Mihevc

Radijski plamečki
Radijski plamečki © Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Nekateri imajo posebne zadolžitve (snemanje pogovorov za oddajo PRO, snemanje kratkih utrinkov in fotografij za Facebook, priprava kosila za nastopajoče ...), nekateri pa se družijo med sabo ob kavici, s telefoni in preganjajo dolgčas do naslednje predstave.

Razposajena Manca in Rok
Razposajena Manca in Rok
Maja Morela z Evo Černe Avbelj
Maja Morela z Evo Černe Avbelj © Rok Mihevc

Nastopajoči so uglajeno »ogvantani«, prijetni in prijazni. Sodelavci se skušamo malo podružiti z njimi in »potipati«, če so kaj zvezdniški. Običajno so to zelo prijazni in zelo običajni ljudje, mnogi so z Radiem povezani že desetletja (Derenda, Vrčkovnik, Godec). Tisti so kar glasni (glasne) in se glasno krohotajo, objemajo in vriskajo, »novinci« na Gala koncertu (vedno se najde kakšen) pa so malo bolj zadržani. V splošnem so vsi hvaležni za priložnost druženja z našimi poslušalci, za katere se v en glas strinjajo, da gre za izjemno toplo publiko, pa tudi druženja med seboj, z drugimi glasbeniki. Če jim je všeč ali ne, se družijo tudi s sodelavci, ki nas ni težko prepoznati, saj nam plameni v velikem formatu švigajo od pasu navzgor ...

Klemen Torkar v družbi radijskih sodelavc Mance in Maje
Klemen Torkar v družbi radijskih sodelavc Mance in Maje © Rok Mihevc

Nuša Derenda in Petra Stopar
Nuša Derenda in Petra Stopar © Rok Mihevc

Gašper Rifelj z direktorjem Francijem
Gašper Rifelj z direktorjem Francijem

Urša Sešek in Nuška Drašček
Urša Sešek in Nuška Drašček © Rok Mihevc

Pomemben del koncerta je skupno kosilo. Tega nastopajoči niso vajeni. Radio Ognjišče pa vedno poskrbi tudi za lačne želodce in suha grla. Na kosilu se okrepčajo vsi: tudi delavci Cankarjevega doma in Radia Ognjišče.

In že je tu druga predstava. Kamen se odvali, ko je prvi koncert mimo. Vse je šlo gladko. Časovnica letos je odlična: koncert ni ne predolg, ne prekratek. Hitro mine. Dirigent Orkestra in direktor Trstenjak sta skupaj zbrala lep šopek slovenskih popevk. Izvajalci so jih odlično zapeli in interpretirali. Klasičen Gala koncert je bil letos. Brez radijcev. Nekateri ste nas pogrešali. Direktor pravi: »Ne morete biti radijci vsako leto na odru. Saj ne moreš vsak dan jesti torte. Tudi hrepenenje in pogrešanje imata svoj čar. Morda naslednje leto!« (Morda! To ni obljuba!) Naj se vam za tolažbo pokažemo na fotografijah.

Letos ste si pred koncertom lahko ogledali tudi fotoreportažo radijskih dogodkov
Letos ste si pred koncertom lahko ogledali tudi fotoreportažo radijskih dogodkov
Ekipa Radia Ognjišče
Ekipa Radia Ognjišče © Rok Mihevc

Med nastopajočimi se med koncertom odvija sproščen klepet. In včasih krohot, ko se izkušene pevke malce preveč sprostijo. Malo se pohvalijo, kako so lepe, kako so lepo zapele, zaploskajo si, dvigujejo palce, objamejo, pa je lepo. Ni treba veliko. Tudi aplavzi občinstva so bili sicer zelo zgovorni. Hvala vam zanje. Ko je Robi Novak urezal harmoniko skupaj z orkestrom, je dvorana kar poskakovala!

 

Potem pa smo za nekaj minut vstopili v resen operni svet. Kako lepo so dame zapele (Štefica, Raiven, Pia Brodnik). Pri opernih točkah na Gala koncertu se prav vsakič spomnim našega pokojnega direktorja Boleta, ki mu ta glasbena zvrst ni preveč povšeči. Takole je enkrat pokomentiral: »Joj, kako so se napenjale.« Je pa sicer med temi točkami najraje kar zadremal, da je hitreje minilo ...

Težko bi izpostavili viške večera. To bi bilo nehvaležno do nastopajočih, saj se je vsak potrudil po svojih najboljših močeh. Ampak nenazadnje: najdaljši aplavz stoje si je zaslužil Orkester Slovenske vojske pod vodstvom Mitje Dragoliča. Kako so bili ubrani, uigrani in odlični. Verjetno obstaja še kak bolj pravi pridevnik za to, kar so dvakrat opravili včeraj. Bravo, orkester! Upamo, da bomo kmalu znova skupaj.

Orkester Slovenske vojske
Orkester Slovenske vojske © Rok Mihevc

Stoječe ovacije za nastopajoče
Stoječe ovacije za nastopajoče © Rok Mihevc

Dobrodošli na 29. Gala koncertu, ki bo prihodnje leto ... skoraj gotovo v novembru. :) Bodite z nami!


Dogodki
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...