Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Maja Morela s čebelo in čebelarko :) (foto: Maja Morela)
Maja Morela s čebelo in čebelarko :) | (foto: Maja Morela)

Kdo poskrbi za malico? "Malo kuharice, malo Bog, tudi kmetje."

Slovenija | 18.11.2022, 14:42 Maja Morela

86 tisoč otrokom v vrtcih in 200 tisoč otrokom v osnovnih šolah so danes postregli tradicionalni slovenski zajtrk. Projekt poteka od leta 2011. Letos v ospredje postavlja mlečne izdelke in mleko. Tradicionalni zajtrk so jedli tudi učenci Osnovne šole Alojzija Šuštarja v Ljubljani, pridružili smo jim tudi mi.

Lokalna hrana celotno šolsko leto

Poleg mleka v skodelicah so otroci na krožnik dobili kruh, maslo, med in jabolko. Ravnateljica Nuša Pohlin Schwarzbartl pojasnjuje, da so dobrote na krožnike prišle iz lokalnih kmetij. Tudi sicer se v Zavodu trudijo, da preko celega leta osnovna živila pridobivajo od okoliških pridelovalcev. »Ker nam je pomembno, da ni samo dan ali teden slovenske hrane, ampak nam je pomembno, da je hrana lokalnih pridelovalcev implementirana v celotno šolsko leto.«

© Maja Morela

© Maja Morela

Kdo poskrbi za malico? "Malo kuharice, malo Bog, tudi kmetje."

In kaj pravijo učenci? »Naš današnji zajtrk mi je zelo všeč. Vesela sem, ker mi je všeč zajtrk,« sta povedala Filip in Agata. Ker letošnji tradicionalni zajtrk v ospredje postavlja mleko, smo Emo vprašali, kako nastane. »Pomolzejo kravo.« O tem, kako zraste jabolko, pa Neža: »Najprej posadijo drevo in potem drevo zraste in gor rastejo jabolka in potem, ko so zrela jih dol poberemo in naredimo kompot in pito.« In kdo poskrbi za to, da sta v šoli vsak dan na mizi malica in kosilo? »Malo kuharice, malo Bog, tudi kmetje.«


© Maja Morela

En teden za Ameriko in samo en dan za slovenski zajtrk

Ponekod po Sloveniji so že uvedli tudi teden slovenske prehrane. Tako je v Rahelinem Montessori vrtcu v Preski. Direktor Matevž Vidmar. »Ideja je nastala, ker smo imeli zaposlenega Američana in smo bili dogovorjeni, da imamo ob njihovem zahvalnem dnevu en teden ameriške kulture. Ko sem naslednje leto pripravljal koledar, sem se zamislil, da imamo teden za Ameriko in samo en dan za slovenski zajtrk.«

Jedi na žlico v vrtcu dobro sprejete

Ves teden jedo tradicionalno hrano ne samo za zajtrk, ampak tudi kosilo. V tem tednu se je na njihovem jedilniku znašlo kislo zelje, žganci tudi sirovi štruklji. V vrtcu opažajo, da so tradicionalne jedi na žlico dobro sprejete. Sicer pa je včeraj več organizacij podpisalo pobudo, da bi teden slovenske hrane uvedli po celotni Sloveniji.

Tudi naša sodelavka Slavi je v borovniški osnovni šoli promovirala lokalno pridelano hrano
Tudi naša sodelavka Slavi je v borovniški osnovni šoli promovirala lokalno pridelano hrano © Občina Borovnica

Slovenija, Hrana in okolje
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...