Radio Ognjišče (foto: Radio Ognjišče)
Radio Ognjišče | (foto: Radio Ognjišče)

Radia Ognjišče se v Bohinju ne sliši več

Radijski utrip | 19.10.2022, 11:24 msgr. Franci Trstenjak

Radio Ognjišče in njegovi poslušalci v Bohinju upamo, da se bo birokratski zaplet z oddajno lokacijo za tamkajšnje območje, za katerega smo morali danes ugasniti oddajnik, čim prej rešil. Potem ko je Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) prejela številne protestne klice in pisma vas poslušalcev, se je včeraj odzvala z izjavo za javnost. V nadaljevanju povzemamo, kaj je zapisal Akos, in odziv Radia Ognjišče.

Radio Ognjišče in njegovi poslušalci v Bohinju upamo, da se bo birokratski zaplet z oddajno lokacijo za tamkajšnje območje, za katerega smo morali danes ugasniti oddajnik, čim prej rešil. Potem ko je Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) prejela številne protestne klice in pisma vas poslušalcev, se je včeraj odzvala z izjavo za javnost. V nadaljevanju povzemamo, kaj je zapisal Akos, in odziv Radia Ognjišče.

Agencija v sporočilu piše, da Radio Ognjišče ne spoštuje odločbe o dodelitvi radijske frekvence. Dovoljenje je prejel za lokacijo Bohinj 1, oddaja pa s približno 10 kilometrov oddaljene lokacije na Voglu. Na agenciji so še zapisali, da je možno kadarkoli vložiti vlogo za spremembo oddajne lokacije in predlagati drugo bližnjo mikrolokacijo, kar lahko stori tudi Radio Ognjišče, vendar tako, da se območje pokrivanja bistveno ne spremeni.

IZJAVA ZA JAVNOST RADIA OGNJIŠČE

Radio Ognjišče je z današnjim dnem, 19. oktobrom 2022, ugasnil oddajnik, ki pokriva Bohinj. Razlog so birokratske ovire na Akosu, ki se vlečejo že 15 let. Leta 2007 je Radio Ognjišče dal pobudo za pokrivanje Bohinja s svojim programom, a je bil javni razpis za oddajno točko Vogel objavljen šele po enajstih letih, novembra 2018. Po nekaj mesecih, ko je komisija že ugotovila, da je na razpisu največ točk zbral Radio Ognjišče, pa je bil le-ta razveljavljen. Novembra 2019 je bil objavljen nov razpis, tokrat z oddajne točke nad Bohinjsko Bistrico. V prijavi na razpis smo opozorili, da z omenjene točke ne bo mogoče oddajati, ker gre za zasebno zemljišče ruskega državljana in je brez ustrezne infrastrukture. Na razpisu smo bili znova izbrani in julija 2020 tudi prejeli dovoljenje za oddajanje. Kot nam zakon omogoča, smo po pridobitvi dovoljenja za oddajanje oddali vlogo za prestavitev oddajne lokacije nazaj na Vogel, kjer je ta frekvenca tudi sicer mednarodno usklajena. Vlogi smo dodali poročilo o meritvah signalov z Vogla, s katerimi smo dokazali, da s te lokacije ustrezno pokrijemo tako območje Bohinjske Bistrice, kot je zahteva v izdanem dovoljenju, kot tudi vse ostale vasi v Bohinju.

Še posebej smo imeli pred očmi varovance Doma starejših v Srednji vasi, ki so že več kot deset let izražali željo po slišnosti programa Radia Ognjišče, a ga z oddajne lokacije nad Bohinjsko Bistrico zaradi hribovitega terena sploh ne bi mogli spremljati.

Ker na Akosu za naše argumente ni bilo razumevanja, smo sprožili upravni spor in zaradi močno izražene volje in želje prebivalcev Bohinja začeli oddajati s predpisano frekvenco in močjo z druge oddajne točke. Pri tem ni prišlo do nobenih motenj drugih radijskih postaj. Takšno odločitev smo sprejeli tudi zaradi epidemije covida 19, ki je najbolj prizadela prav starejše, ki jim naš program največ pomeni. Še posebej smo imeli pred očmi varovance Doma starejših v Srednji vasi, ki so že več kot deset let izražali željo po slišnosti programa Radia Ognjišče, a ga z oddajne lokacije nad Bohinjsko Bistrico zaradi hribovitega terena sploh ne bi mogli spremljati.

Presenečeni smo, ker AKOS vedno znova poudarja racionalno izrabo radijskega spektra, hkrati pa iz nam neznanih razlogov ne dovoli, da bi naš radijski program lahko poslušali po celotnem območju Bohinja. Dodelil nam je frekvenco, ki je mednarodno usklajena na lokaciji Vogel in pokriva celoten Bohinj, od nas pa zahteva oddajanje na privatnem zemljišču sredi gozda in pokrivanje zgolj in nič več kot Bohinjske Bistrice.

 

Kljub temu, da je celo inšpektor agencije podal ugotovitev, da v dovoljenju dodeljena nam lokacija ni primerna za oddajanje, smo bili v minulih tednih pozvani, naj oddajnik ugasnemo, sicer bodo sledile finančne kazni, le teh pa si ne moremo privoščiti.

Presenečeni smo, ker AKOS vedno znova poudarja racionalno izrabo radijskega spektra, hkrati pa iz nam neznanih razlogov ne dovoli, da bi naš radijski program lahko poslušali po celotnem območju Bohinja. Dodelil nam je frekvenco, ki je mednarodno usklajena na lokaciji Vogel in pokriva celoten Bohinj, od nas pa zahteva oddajanje na privatnem zemljišču sredi gozda in pokrivanje zgolj in nič več kot Bohinjske Bistrice. Zakaj drugi prebivalci Bohinja nimajo pravice slišati našega programa, čeprav so za to izpolnjeni vsi tehnični pogoji, pa ostaja zavito v birokratsko meglo. Z gotovostjo lahko trdimo, da Bohinjce od sprejemanja našega programa loči le malce več prilagodljivosti zaposlenih na AKOSU, saj imajo v svojih rokah platno in škarje. Z razumevanjem stisk ljudi, ki jim je bil naš radio edini prijatelj, bi ta birokratska pregrada lahko hitro padla in ob tem ne bi bil kršen noben zakon. Od Agencije ne želimo in ne pričakujemo nobenih dodatnih ali izrednih ugodnosti, s pokrivanjem celotnega Bohinja ne bi bil nihče z ničemer nič prikrajšan, nikogar ne bi motili in nikomur ne bi nič jemali. Dokler racionalna izraba radijskega spektra Agenciji pomeni le nesmiselno in nelogično omejevanje oddajanja, bodo v Bohinju namesto programa Radia Ognjišče najverjetneje slišali kakšno italijansko radijsko postajo, saj se danes z veliko grenkobo poslavljamo od svojih poslušalcev s tega čudovitega dela Slovenije in smo za nedoločen čas ugasnili oddajnik.

Od Agencije ne želimo in ne pričakujemo nobenih dodatnih ali izrednih ugodnosti, s pokrivanjem celotnega Bohinja ne bi bil nihče z ničemer nič prikrajšan, nikogar ne bi motili in nikomur ne bi nič jemali.

Radijski utrip
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...