Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Odhod z Brezovice. Čez Barje do Preserja... (foto: Rok Mihevc)
Odhod z Brezovice. Čez Barje do Preserja... | (foto: Rok Mihevc)

Od Marije k Mariji 2022: 1. dan

Dogodki | 06.09.2022, 22:47 Robert Božič Rok Mihevc

Radijske sodelavke in sodelavci že dvanajstič s kolesom romamo. Letos smo romanje začeli pri »Mariji v Leščevju«, zaključili pa ga bomo pri Mariji Tolažnici žalostnih v Logu pri Vipavi. Prvi dan nas romarska pot vodi od Dobrove, mimo Brezovice, Preserja, Borovnice, Horjula, Vrhnike do Logatca, kjer bomo prenočili.

Srečanja na poti odmevajo v našem programu, lahko pa jih ažurno spremljate tudi s pomočjo utrinkov na naši FB strani. V nadaljevanju pa sproti nastaja spletni romarski dnevnik.

22.37 Mi gremo počivat

Za radijskimi romarji je kar naporen dan. Zvečer so strnili in posneli nekaj utrinkov z današnjega dne, ki jih boste lahko slišali v jutrišnji Svetovalnici. Zdaj jih, po dobroti logaškega župnika Janeza Kompare in tamkajšnjih dobrih ljudi, čaka počitek prenočišču, ki je namenjeno romarjem na Jakobovi poti. Pred spanjem pa jim še vedno odmeva Angelček, ki so ga zapeli Fantje iz Žažarja:

 

20.32 Logatec

 

18.27 Vrhnika

 

16:50 Horjul

V Horjul so pa malo zamujali, naši radijski kolesarji in romarji. Pozna se kar vroč dan, pa tudi nekaj klancev, ki so seveda prinesli presenečenja.

 
 

13:37 Borovnica

Še eno lepo in doslej najbolj številčno srečanje. Borovnica, hvala!

Skupinska fotografija ob slovesu v Borovnici.
Skupinska fotografija ob slovesu v Borovnici. © Mirjam Judež

In spet novo presenečenje...

 

12.00 Opoldanska molitev v Kamniku pod Krimom

 

9.00 Brezovica

Niso se še dobro ogreli, pa so že bili na Brezovici. Topel sprejem, prešerno vzdušje in nova iskriva srečanja s prijateljicami in prijatelji.

Na Brezovici smo se ozrli v nebo...
Na Brezovici smo se ozrli v nebo... © Izidor Šček

V imenu vseh zbranih pred Marijinim domom na Brezovici, je naše romarje nagovoril tamkajšnji župnik Jože Poje: »Vesel sem obiska. Hvaležen, da se lahko srečamo z ljudmi, ki ustvarjate program. Da nekaj lepega ven pride, in mi to slišimo, je zadaj vaša srčnost, prizadevnost, želja za dobro v slovenskem prostoru, tudi v tujini. Vesel sem takega srečanja, da farani vidijo, kateri glasovi prihajajo k nam.«

 

7.00 Dobrova

Letošnje šmarno romanje smo sodelavke in sodelavci Radia Ognjišče začeli s sveto mašo »Pri Mariji v Leščevju«, na Dobrovi. Sveto mašo za srečno romarsko pot je v zgodnjem jutru daroval tamkajšnji župnik Janez Kvaternik, ki je med drugim pohvalil naš pristop k oblikovanju radijskih oddaj in tudi dejstvo, da gojimo tradicijo romanj v času med velikim in malim šmarnom. Prisluhnite oglašanju Jureta Seška!

S soncem obsijani v družbi PRO-jevcev na Dobrovi
S soncem obsijani v družbi PRO-jevcev na Dobrovi © Mirjam Judež

»Hvala za vse bogate oddaje, nimamo veliko priložnosti, da bi se vam zahvalili. Se priporočamo še vnaprej. Zdaj lahko vidimo, kaj vse se da narediti. Ko poslušamo druge radijske postaje, vidimo kakšen pristop imajo do poslušalcev in poslušalk. Vi pa se trudite, da bi bili z ljudmi in v službi ljudi. Lepa gesta je to kolesarjenje, da bi ljudi spodbudili, da bi se zavedali, da smo skupaj močni. Spodbujam vas vse še naprej k izvirnosti in ustvarjalnosti,« nas je pohvalil župnik Janez.

 

Pri maši so se nam kljub zgodnji uri in delavniku pridružili naši PRO-jevci z Dobrove in bližnjih krajev in nas po maši razveselili s toplo besedo in odličnim zajtrkom, ki bo krepka popotnica na naši današnji poti. Spotoma pa je sledilo še presenečenje:

 
 

Dogodke na letošnjem romanju Od Marije k Mariji najlažje spremljate na našem FB profilu, odmevajo pa seveda v našem radijskem programu.

 

Tule je urnik, da nas boste ujeli pravi čas in na pravem mestu.

 

Iz in okrog župnije

VABLJENI

Dobrova

Na DOBROVO, v torek, 6. septembra, pri jutranji maši ob 7. uri pri župnišču

Brezovica

Na BREZOVICO, v torek, 6. septembra, ob 9.00 k župnišču

Preserje pod Krimom

V PRESERJE POD KRIMOM, v torek, 6. septembra, ob 11:30 k opoldanski molitvi v cerkvi

Borovnica

V BOROVNICO, v torek, 6. septembra, ob 13.30. uri k župnišču

Horjul

NA HORJUL, v torek, 6. septembra, ob 16.30 k župnišču

Vrhnika

NA VRHNIKO, v torek, 6. septembra, ob 18.30 k župnišču

Logatec

V DOLNJI LOGATEC, v torek, 6. septembra, ob 20.30 uri k župnišču

 

 

Col

V PODKRAJ, v sredo, 7. septembra ob 10.30, pri cerkvi v Podkraju

Vipava

V VIPAVI, v sredo, 7. septembra ob 12. uri k opoldanski molitvi v cerkvi

Podnanos

V PODNANOS, v sredo, 7. septembra ob 15. uri k župnišču

Šturje

V AJDOVŠČINO, v sredo, 7.septembra, ob 19.30 uri pred cerkvijo v Šturjah

 

 

Vipavski križ

V KRIŽ, v četrtek, 8. septembra, ob 8. uri pred cerkvijo

Dogodki
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...