Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Ukrajinska zastava in vojak (foto: Pixabay)
Ukrajinska zastava in vojak | (foto: Pixabay)

Diplomat Cerar in obramboslovka Garb o vojni v Ukrajini in vplivu na druge regije

Pogovor o | 26.08.2022, 15:56 Alen Salihović

V »Pogovoru o« smo se v sredo, ko je minilo pol leta od ruskega napada na Ukrajino ustavili pri vojaški taktiki, ki jo v vojni v Ukrajini uporabljata Rusija in Ukrajina. Ali je taktika, ki sta jo ubrali strani v čem presenetila smo vprašali izredno profesorico na Katedri za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede dr. Majo Grb. O diplomatskem reševanju vojne in tudi o tem, kako vse to dogajanje vpliva na Zahodni Balkan pa smo vprašali upokojenega diplomata, sicer nekdanjega veleposlanika v ZDA, dr. Boža Cerarja. Slednji je komentiral tudi diplomacijo, ki jo je ubrala aktualna vlada.

5600 civilnih žrtev

Rusija je pred pol leta na presenečenje vseh napadla Ukrajino. Vojna še traja. Po uradnih podatkih Združenih narodov je zahtevala skoraj 5600 življenj civilistov, a je resnično število najverjetneje precej višje. Zaradi spopadov je bila tretjina prebivalcev prisiljena zapustiti domove, država je izgubila nekaj več kot petino ozemlja, njeno gospodarstvo je močno ohromljeno, nekatera mesta so uničena do neprepoznavnosti. Zahod se je odzval s kazenskimi ukrepi proti Moskvi, a do zdaj niso imeli vpliva, kakršnega je želel. Razmere na vzhodu Evrope so prerasle v humanitarno krizo ter spremenile svetovno prehransko in energetsko varnost.

Dr. Maja Garb: Spremljamo klasično vojno

Rusija je invazijo na svojo največjo zahodno sosedo začela 24. februarja. Njen predsednik Vladimir Putin je pričakoval hitro zmago. Po petih tednih bojev je njegova vojska opustila obleganje Kijeva in sile premestila na vzhod Ukrajine. Tam s proruskimi separatisti zdaj nadzira celotno pokrajino Lugansk in postopoma napredujejo v pokrajini Doneck. »Mislim, da smo kar malo zanemarili Ukrajino in njen razvoj. To ni bila bosa in gola država, tudi so zelo razvijali svojo vojsko v zadnjih letih,« je spomnila obramboslovka dr. Maja Garb. Ob tem je posebej poudarila, da se ima vsaka država pravico braniti, če je napadena. Dejala je še, da spremljamo klasično vojno.

dr. Maja Garb
dr. Maja Garb © FDV

Dr. Božo Cerar: Ogrožen je svetovni red

»Pred našimi očmi se ruši sistem, ki ga je evropska skupnost uveljavlja v Evropi po drugi svetovni vojni,« pa je opozoril dolgoletni diplomat dr. Božo Cerar. Ključno vprašanje je, kaj se bo zgodilo v prihodnje. »Če Rusija bo uspešna v svojih namerah, kaj bo ta sistem zamenjalo.« Po besedah dr. Cerarja je namreč ogrožen tudi svetovni red. »Po ruskem prepričanju oziroma vedenju, kakor lahko zaključimo na podlagi teh ukrepov oziroma po potezah, ki jih vleče Putinov režim naj bi pravila igre, ki izhaja iz mednarodnega prava nadomestilo pravo džungle. Se pravi tisti, ki ima moč tisti, ki je močan tisti, ki ima nuklearno jedrsko orožje, torej tisti, ki bo narekoval tempo, pravila igre, tisti, ki bo svoj način življenja silil drugim,« je dejal.

dr. Božo Cerar
dr. Božo Cerar © STA

Pogovor o
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...