Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Boris Pahor (foto: STA)
Boris Pahor | (foto: STA)

Poslovil se je jekleni mož, ki so ga tepli vsi trije izmi

Naš pogled | 31.05.2022, 14:12 Alen Salihović

Poslovil se je velik Slovenec, Boris Pahor. »Bil je človek na prepihu. Slovenec na prepihu. Član slovenskega naroda, zgodovinsko na neprestanem prepihu, ki so ga v zadnjem stoletju prizadeli fašizem, nacizem in komunizem, kar je ta prepih še potrojilo. Pahorjevo življenje, kot življenja mnogih drugih, je bilo zaznamovano z vsemi travmami, ki so v tem času prizadele Slovence. Ob njegovem odhodu v večnost lahko rečemo, da je umrl velik Slovenec, prepričan demokrat in za duhovno plemenitost zavzet človek,« tako je o Borisu Pahorju na portalu Domovina.je zapisal profesor dr. Andrej Fink.

Poslovil se je na dan, ko je v državnem zboru potekalo zaslišanje Dominike Švarc Pipan, kandidatke za pravosodno ministrico. V razpravi je med drugim dejala, da rdeča zvezda ni simbol komunizma, ampak simbol narodnoosvobodilnega boja. Kot da bi se ponorčevala iz pokojnega Pahorja, ki je trpel pod vsemi tremi totalitarizmi, tudi komunizmom, ki so ga številni mediji včeraj pri objavljanju novice o njegovi smrti spregledali.

Boris Pahor je bil, kot pišejo na Nova24TV, v nemilosti komunističnega režima vse življenje, Udba pa je spremljala prav vsak njegov korak in ga šikanirala. Publicist in preučevalec zgodovine nekdanjega režima Igor Omerza je o tem napisal knjigo Boris Pahor – V žrelu udbe. V knjigi je dokumentirano, da je Služba državne varnosti zalezovala Pahorja od leta 1952 do 1989. Izvajala je tajne preiskave v njegovi hiši v Trstu, v Dutovljah in v hiši njegove sestre v Trstu. V hišo v Trstu mu je nastavila tudi skrite mikrofone, nadzirala njegovo pošto in prisluškovala telefonu. Med drugim je na ta način izvedela za obljubo, ki jo je dal Pahorju Edvard Kocbek leta 1975, namreč, da bo javno spregovoril o povojnih pobojih domobrancev. Prepise nekaterih prisluhov je Omerza objavil v knjigi. Poročila SDV-ja o Pahorju so prejemali številni takratni visoki predstavniki vrha komunistične partije in države, med njimi Stane Dolanc, Edvard Kardelj, Mitja Ribičič, Franc Popit in Milan Kučan, še piše na omenjen portalu.

In vse opisano se je dogajalo pod rdečo zvezdo, ki ji nova ministrica za pravosodje ne pripisuje prav nič hudega. In to je povedala tudi tik pred slovesnostjo v Kočevskem Rogu, kjer so tisočim nasilno vzeli življenje.

Čeprav danes še ne želim soditi nove vlade, pa nekateri obeti niso najboljši. Tudi nekatere izjave prvakov koalicije ne kažejo v smeri demokratičnosti, ampak v smer zmanjšanja že pridobljenih pravic.

Kot so zapisali slovenski škofje, je bil Boris Pahor pomemben pričevalec 20. stoletja, ki je preko svojega literarnega ustvarjanja opozoril na grozote vseh treh totalitarizmov. Posebej je izpostavil tiste totalitarne razsežnosti, ki so Slovenkam in Slovencem jemale temeljno dostojanstvo in človekove pravice ter hotele uničiti slovenskega človeka in njegov materni jezik. In bojim se, da se bo s prihodom nove vlade začel daleč največji ideološki boj, proti kateremu se je pokojni Boris Pahor boril vse življenje.

Ta boj je po svoje napovedala tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je v pogovoru za tednik Mladina dejala, da morata biti Cerkev in država ločeni. »Ločitev države od Cerkve je civilizacijska pridobitev zahodne civilizacije in tukaj ne sme biti popuščanja,« je povedala in dodala, da sicer spoštuje vse veroizpovedi in vernike, tudi institucije, a minil je čas, ko so se religije vpletale v državne zadeve, minil je čas, ko je Katoliška cerkev presojala o hudosti kaznivih dejanj. Prepričana je, da se Katoliška cerkev lahko politično udejstvuje, vsaka institucija se lahko, vendar le do določene stopnje. »V vrhu Katoliške cerkve pri nas vendarle sedijo učeni in modri ljudje, ki so končali teološko fakulteto, ki bi morali vedeti, do kam segajo njihove pristojnosti. Če ne vedo ali pa se sprenevedajo, jim lahko slovensko ustavo razložimo še enkrat,« je povedala predsednica hrama demokracije.

Kaj se nam torej obeta? Želim in upam, da ne tako, kot so napovedali, da bodo naredili vse drugače, Upam, da ne bodo spremenili vsega, kar je ustvarila dosedanja vlada, saj je ta vendarle naredila marsikaj dobrega. Boris Pahor si je vse življenje prizadeval, da je ozaveščal o pasteh ideologij, ki se jim s koraki, ko nekoga že vnaprej izključuješ iz dialoga, vse bolj približuješ. To pa pomeni, da drviš v nov totalitarizem, ki pa si ga niče od nas ne želi.

Naš pogled
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...