Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Portret Avguste Danilove iz Fedore leta 1911 (foto: )
Portret Avguste Danilove iz Fedore leta 1911 | (foto: )

Pred 64 leti se je poslovila gledališka igralka in pedagoginja Avgusta Danílova

Spominjamo se | 03.01.2022, 09:06 Tone Gorjup

Na današnji dan 1958 je v Ljubljani umrla gledališka igralka in pedagoginja Avgusta Danílova. Obiskovala je šolo Dramatičnega društva, ki jo je vodil Bórštnik, in se zatem izpopolnjevala v Pragi in na Dunaju.

V Ljubljani je prvič nastopila leta 1884, zadnjič pa leta 1950. V gledališko zgodovino se je zapisala kot prva režiserka, učila je tudi v dramski šoli. Dvakrat je za nekaj let odšla v ZDA. Že ob prvem obisku je tam posnela več pesmi, ki sodijo med najstarejše zvočne zapise slovenske glasbe.

Na današnji dan 1821 se je v Idriji rodil prirodoslovec, arheolog in politik Karl Déžman. Po vsem svetu je postal znan z odkritjem kolišč na Ljubljanskem barju.

3. januarja leta 1883 se je v Kándiji pri Novem mestu rodil pisatelj in pesnik Milan Púgelj. Bil je novinar, tajnik ljubljanskega Narodnega gledališča, direktor Drame in režiser. Pisal je novele, ki so izšle v zbirkah Mali ljudje, Ura z angeli in druge prigodbe, Brez zarje, Mimo ciljev, Zakonci, Črni panter in Naša leta.

Na današnji dan 1923 je v Lipnici umrl češki pisatelj Jároslav Hášek. Pisal je humoristično-satirične črtice; najbolj znan je njegov roman o dobrem vojaku Švejku.

3. januarja 1940 je v Ljubljani umrla pisateljica Márica Nadlíšek Bártol, doma iz Trsta. Učiteljišče je končala v Gorici in zatem učila v več krajih na Tržaškem. Urejala je naš prvi ženski list Slovenka. Novele je objavljala v Ljubljanskem zvonu. Snov je zajemala iz tržaškega življenja. Napisala je tudi roman Fáta morgána.

Na današnji dan 1969 je v Ljubljani umrl matematik in fizik Silvo Breskvar. Bil je prvi vodja 1951 nove astronomske sekcije pri Prirodoslovnem društvu Slovenije.

Spominjamo se
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...