Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Gabriel Kavčič (foto: osebni arhiv)
Gabriel Kavčič | (foto: osebni arhiv)

Moralni teolog Kavčič: Skrbeti nas mora, da Evropa ni usmerjena v življenje

Evropska Unija | 20.01.2022, 19:05 Marta Jerebič

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je v sredo ob predstavitvi prednostnih nalog francoskega predsedovanja Svetu EU zavzel za vključitev zaščite okolja in pravice do splava v listino Evropske unije o temeljnih pravicah. Zdaj je v njej zapisana pravica do življenja.

Po besedah moralnega teologa Gabriela Kavčiča gre pri tem za poskus vsiljevanja vrednot slepega zahodnega naprednjaštva vsem ostalim, predvsem Poljski in Malti. Je kopija tega, kar se gre ameriška administracija, ki poskuša nekaj podobnega uveljaviti tudi v ZDA.

»Ocena tega pa je jasna: na tem svetu je kup žalostnih situacij, v katerih je treba ženskam in družinam pomagati; vpisati smrt v temeljno listino pa po logiki pomeni žagati lastno vejo oziroma kar korenino drevesa, pri tem pa stran metati tudi njegove sadove. Toliko bolj paradoksalno je, da je v isti sapi govoril o ekologiji, kar nam govori o tem, kako nizko smo padli. Skratka, naj ta informacija zbudi ljudi, da vidijo, da Evropa ni usmerjena v življenje, ki pomeni prihodnost, ampak vse kaj drugega, in to nas mora vse skrbeti," je za Radio Ognjišče povedal moralni teolog Gabriel Kavčič.

Evropska Unija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...