Jože BartoljJože Bartolj
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Lili Novy s hčerkama (foto: http://www.lili-novy.eu)
Lili Novy s hčerkama | (foto: http://www.lili-novy.eu)

136 let rojstva Lili Novy

Spominjamo se | 24.12.2021, 09:23 Tone Gorjup

Na današnji dan 1885 se je v Gradcu rodila pesnica in prevajalka Lili Nôvy. Živela je na Dunaju, v Pragi in nazadnje v Ljubljani.

Pisala je doživete in oblikovno dognane pesmi, s katerimi je nadaljevala izročilo slovenske moderne. Izdala je zbirko Temna vrata. Prešerna je prevajala v nemščino, Goetheja pa v slovenščino. Pisala je tudi za mladino.

Alenka Puhar je o njenih težkih razmerah povedala: "Lili Novy je izdala Temna vrata, ampak zbirka je ostala nedistribuirana in zato nebrana. Druge zbirke pa sploh ni več dočakala, ker ji za njenega življenja nihče ni hotel objaviti."

Njeno pesem Umreti je navdihnil svetopisemski odlomek v katerem Bog preizkuša Abrahamovo vero, ko zahteva, da mu daruje sina Izaka.

Umreti je velika stvar,

skrivnost, bridkost, sladkost.

Živeti: kruh in vino v dar,

umreti: žrtveni oltar,

grmada, noža ost.

Kot bi se lotil Abraham

še enkrat Izaka,

boš ležal zvezan, tih in sam,

v nagoti, ki te je bo sram

in čakal angela.

Skoz onemoglost vseh stvari

boš čul njegov prihod.

Otel te bo z roko osti,

prevel s perotmi do kosti

trpeči ti život.

Njegovih črnih las oblak

ti bo prekril oči.

Zavil te z njimi v mrak mehak,

pretrgal, kakor zelen slak,

ti trde bo vrvi.

Lase bo vrgel spet nazaj,

nebo ti bo odkril,

s teboj zapustil temni kraj.

V neskončno valujoč sijaj

se boš tedaj rodil.

24. decembra 1818 so v cerkvi v Óberndorfu v Avstriji pri polnočnici prvič izvajali Sveto noč. Melodijo na besedilo kaplana Josepha Mohra je tisti večer napisal organist Franc Grúber. Danes jo prepevjo v več sto jezikih.

Na današnji dan 1891 je umrl trentarski gorski vodnik Anton Tožbar - Špik. Gorski vodniki so se v naših krajih množično pojavili v drugi polovici 19. stoletja.

24. decembra 1969 je v Ljubljani umrl pravnik in duhovnik Vinko Móčnik. Predaval je na teološki fakulteti. Napisal je več del s področja cerkvenega prava.

Na današnji dan 1994 je v Kopru umrl redni koprski škof Janez Jenko, doma iz župnije Mavčiče. V duhovnika ga je 1934 posvetil škof Rožman. Po krajši kaplanski službi je bil vzgojitelj v ljubljanskih Škofovih zavodih in pozneje v Beogradu. Aprila 1964 ga je papež Pavel VI. imenoval za apostolskega administratorja slovenskega dela goriške škofije, še istega leta pa za škofa. Posvečen je bil 6. septembra 1964 v Logu pri Vipavi. Škof Jenko si je prizadeval za ustanovitev nove škofije. To se je zgodilo oktobra 1977, ko je papež Pavel VI. podpisal odlok o njeni obnovitvi. Škof Jenko je koprsko škofijo vodil do aprila 1987, ko ga je nasledil škof Metod Pirih.

Spominjamo se
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...