Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Umetnost krašenja kruha, edinstveno delo Anite Šumer  (foto: Nik Jarh )
Umetnost krašenja kruha, edinstveno delo Anite Šumer | (foto: Nik Jarh )

Anita Šumer: Držim pesti za droži. Naj zadiši po domačem kruhu.

Mladoskop | 17.12.2021, 21:30 Nataša Ličen

Avtorica svetovnih uspešnic v svoji tretji knjigi, ki je ravnokar izšla, predstavlja tehnike krašenja kruha. Pravi umetniški presežek, zaradi katerega spečeni kruh še bolj tekne in je lahko tudi čudovito darilo. Zlato zapečena skorja kruha je kot slikarsko platno.

Kljub vsemu, kar se mi je vse že zgodilo v življenju, še vedno verjamem vanj. Verjamem v ljubezen, v kruh, v droži in v združevanje ter povezovanje.

Sončnica, Anitina krušna umetnina
Sončnica, Anitina krušna umetnina © Nik Jarh

Začetki Anitine drožomanije
V Mladoskopu je Anita razkrila, da je knjiga namenjena pekom, ki pečejo z drožmi, kot tudi tistim, ki pečejo s kvasom. S prikazanimi tehnikami krašenja in zavijanja lahko svojim umetniškim spretnostim namesto na tortah, sladicah in piškotih, damo duška na sveže vzhajanemu ali pečenemu kruhu.
»Po rodu sem iz Prlekije, zdaj pa sem ponosna Korošica, trenutno živim v Slovenj Gradcu. Moja zgodba z drožmi se je začela pred leti, iz ljubezni, ko moj pokojni mož Sašo po odstranitvi žolča ni smel jesti kruha, pripravljenega iz pekovskega kvasa. Raziskovala sem, kako še lahko spečem kruh in se spomnila na svojo babico, kako je pekla kruh na nek drug način, pri čemer je shranila del testa za naslednjič. Še sedaj imam v spominu vonj njene peke

Anita s kruhom iz droži in s prekrasnim okrasjem, ki je njena posebnost
Anita s kruhom iz droži in s prekrasnim okrasjem, ki je njena posebnost © Nik Jarh

Slikanje na testo
»Leta 2016 sem si naredila Instagram v angleškem jeziku, iz tega je sledilo tudi slovensko ime drožomanija, kjer sem začela objavljati fotografije okrašenih kruhkov in seveda tudi video posnetke, ki so zaokrožili po svetu in doživeli več milijonske oglede. Sem pa krasila kruh že veliko prej. Običajnim zarezam sem še dodala bolj umetniški pridih, uporabila krušno testo kot umetniško platno. Videz je pritegnil, toda pred tem sta se morali zgoditi najprej prva in nato še druga kniga z vsebino, da je lahko tretja "Umetnost krašenja kruha" dodala še obliko.«

Kruh, ko je pečen, rada še pobarvam z naravnimi barvili, uporabljam temen kakav, oglje, alge, kurkumo, papriko, naravne sestavine, s katerimi dosežem lepe barve.

Začetki so najtežji
»Tudi moje prve droži pred desetimi leti niso uspele, klavrno so končale. Morda nisem uporabila prave moke, nisem pustila stati dovolj časa vode, vsaj petnajst minut da klor izhlapi, zmes je bila morda preredka. Pozneje sem uporabila rženo moko, mleto na kamen in ekološko. Skratka potrebujemo čas, potrpežljivost, vzdržljivost in nekaj ljubezni. Droži je treba negovati, ko jih znamo prav hraniti postajajo vse močnejše in tudi peka uspešnejša.«

Vsak hlebček je unikat.
Vsak hlebček je unikat. © Nik Jarh

»Prva knjiga »Drožomanija« je bila tudi nagrajena kot najboljša knjiga na svetu leta 2019 in potem njeno nadaljevanje in razširitev ter poglobitev znanja, peke z drožmi »Slana in sladka drožomanija«, ki je izšla lani, sta dali temelj peki z drožmi. Prvi dve sta dali vsebino, tretja pa daje obliko in razširja umetnost krašenja, če želimo kruh še povzdigniti na novo raven. Moja knjiga je bila na enem od svetovnih tekmovanj ravnokar razglašena za najboljšo knjigo o kruhu v zadnjih petindvajsetih letih. Hvaležna sem, ko vidim kako lepo je knjiga sprejeta, tako doma kot v svetu, na voljo je tudi v angleščini, nemščini, hrvaščini, francoščini in nizozemščini. Peka z drožmi tudi drugod po svetu ni zamrla

Kruh združuje. Kaj so včasih najprej postregli gostom? Kruh in sol, tradicionalen pozdrav. Kruh je svet.

»Zgodilo se je, da sta starša za svojega trinajstletnega sina vplačala udeležbo na eni od mojih delavnic. Kakšno veselje ga je bilo gledati, ko je zavzeto pekel kruh. Držim pesti za droži, da bi nas čim več peklo kruh doma, nas povezovalo znotraj družine in morda tudi v širšem okolju."

Instagramsourdough_mania;    FB-skupina za peko z drožmi: Drožomanija

Anita Šumer, mojstrica drožopeke, ki je s to zgodbo začela iz ljubezni.
Anita Šumer, mojstrica drožopeke, ki je s to zgodbo začela iz ljubezni. © Nik Jarh

Mladoskop
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...