Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
V Vatikanu (foto: Moisés Becerra LC)
V Vatikanu | (foto: Moisés Becerra LC)

Spominjamo se, 4. november – prvi ad limina apostolórum

Spominjamo se | 04.11.2021, 09:07 Robert Božič

4. novembra leta 1992 so slovenski škofje začeli prvi uradni obisk - ad limina apostolórum - v Rimu. Obiski škofov posameznih škofovskih konferenc ali narodov »na grobovih apostolov« so običajno vsakih pet let.

Škofje Alojzij Šuštar, Franc Kramberger, Metod Pirih, Jožef Kvas in Jožef Smej so najprej obiskali štiri velike bazilike in maševali na grobovih apostolov Petra in Pavla. Zatem so obiskali svetega očeta in nekatere vatikanske višje urade.

O pogovorih na državnem tajništvu Sv. Sedeža je škof Metod Pirih v slovenski oddaji Radia Vatikan med drugim povedal: „Pogovarjali smo se o župniji Razkrižje, o Slovenski škofovski konferenci ter o Carpaccijevih umetniških slikah iz koprske stolnice, ki so bile leta 1945 odnesene v Italijo in se je za njimi izgubila vsaka sled."

4. novembra 1688 se je v Trbižu rodil dramatik in duhovnik Anton Kašútnik. Znan je kot prvi slovenski avtor latinskih dram; pisal jih je za jezuitska gledališča.

Na današnji dan 1834 se je na Dunaju rodil zdravnik Karol Bleiweis, Trsteniški. Vodil je zavod za duševno bolne na Studencu in v stari deželni bolnišnici.

4. novembra 1889 je v Roncu umrl narodni buditelj, pesnik in duhovnik Peter Podreka. Bogoslovje je končal v Vidmu, zatem pa kot duhovnik deloval v Trčmunu, Špetru Slovenov in Roncu.Zbiral je gradivo o terskem in rezijskem narečju. Ohranjene so njegove narečne pridige. Priredil je Katekizem za Slovence Videmske nadškofije na Beneškem. Pesmi in prozna dela je objavljal v Soči, Zori in Novi Soči. Bil je prvi pesnik in pisatelj med Beneškimi Slovenci. Vplival je tudi na Trinka.

Na današnji dan 1982 je v Venezueli umrl urednik in pisatelj Lojze Ilija. Najbolj znani so njegovi romani Gospod Šimen, Huda Pravda in Zadnji rabin v Ljubljani.


Spominjamo se
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...