Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Uvodna sveta maša na mednarodnem evharističnem kongresu v Budimpešti (foto: posnetek zaslona)
Uvodna sveta maša na mednarodnem evharističnem kongresu v Budimpešti | (foto: posnetek zaslona)

Mednarodni evharistični kongres – odpiranje kristjanov svetu

Svet | 07.09.2021, 10:18 Marjana Debevec

V Budimpešti v teh dneh poteka mednarodni evharistični kongres. Sklepne slovesne svete maše se bo v nedeljo udeležil tudi papež Frančišek. Kongres so načrtovali že lansko leto, vendar so ga zaradi pandemije morali prestaviti.

Kongres se odvija na dvajsetih točkah v mestu, glavno prizorišče je sejemsko razstavišče Hungexpo. Vsak dan pripravljajo jutranjo molitev, katehezo, pričevanja, mašo in delavnice; čas je tudi za evharistično češčenje, številne koncerte, poseben večer za mlade in festival družin. Med pričevalci na evharističnem kongresu izpostavljamo kaldejskega patriarha iz Iraka Louisa Raphaëla Sakoja in madžarskega predsednika Jánosa Áderja. V soboto bo po slovesni maši procesija s svečami po glavnem mestu, dogajanje pa bodo sklenili z mašo, ki jo bo na Trgu herojev daroval papež Frančišek.

Geslo letošnjega kongresa se glasi: »Vsi moji studenci so v tebi« (Ps 87). Kardinal Peter Erdő pojasnjuje, da namen srečanja ni demonstracija moči, ampak odpiranje svetu, ki se kaže v družbenem in karitativnem delu. Sam dogodek je po njegovih besedah zelo pomemben za močno sekularizirano Madžarsko. Po stanju vernosti je po njegovem mnenju bolj podobna nekdanjim sovjetskim republikam kot srednjeevropskim sosedam: »Tu je veliko ravnodušnosti in verske suše,« je dejal. Kljub temu da ljudje črpajo identiteto iz krščanske dediščine, je namreč večina nevernih.

Novinar Márk Aurél Érszegi, ki je med odgovornimi za pripravo papeževega obiska, je za Vatican News dejal, da je bila zelo ganljiva že nedeljska uvodna sveta maša, med katero je 1200 otrok z vse Madžarske prvič prejelo sveto obhajilo, za otroke škofije v Budimpešti pa se je tudi začelo šolsko leto. »Zelo lepo jih je bilo videti. Oni so na primer brali prošnje med mašo. Vse to je ustvarilo domače ozračje. Obenem pa se je zaradi navzočnosti predstavnikov z Zahoda in Vzhoda že čutila vesoljnost Cerkve.«
Posebno znamenje povezanosti med njimi je križ evharističnega kongresa, ki je več let romal po madžarskih župnijah.

Prvoobhajanci
Prvoobhajanci © posnetek zaslona

Veliko pričakovanje pa med ljudmi vlada zaradi obiska papeža Frančiška. »Dobro se namreč zavedamo, da ni samoumevno, da se papež udeleži evharističnega kongresa.« Nazadnje je to storil papež Janez Pavel II. na kongresu pred 21 leti v Rimu.

Tokratni mednarodni evharistični kongres ima tudi izrazito solidarnostno noto. Pripravili bodo kosilo za 600 brezdomcev, podobno pa je bilo po več drugih madžarskih mestih v preteklih tednih.

Osrednje prizorišče dogajanja v Budimpešti
Osrednje prizorišče dogajanja v Budimpešti © posnetek zaslona

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...