Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Sv. Bernard (foto: Musée de Cluny – Musée national du Moyen Âge, Public domain, via Wikimedia Commons)
Sv. Bernard | (foto: Musée de Cluny – Musée national du Moyen Âge, Public domain, via Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 20. avgust – sv. Bernard

Spominjamo se | 20.08.2021, 08:45 Tone Gorjup

20. avgusta leta 1153 v Clairvauxu umrl cerkveni učitelj Sveti Bernard. Bil je pobudnik prenove cistericijanskega reda in duhovni voditelj zahodnega krščanskega sveta svojega časa.

Prejšnji stiški opat Anton Nadrah je o svetem Bernardu in cistercijanih v naših krajih povedal: „On je najpomembnejši svetnik našega cistercijanskega reda. Zaradi svojih številnih in kvalitetnih duhovnih spisov ga je Cerkev razglasila za cerkvenega učitelja. Dvanajsto stoletje je tako globoko zaznamoval s svojim vsestranskim delovanjem, da zgodovinarji to stoletje imenujejo kar Bernardovo stoletje. Ta svetnik je pomemben tudi za naše kraje, saj so že za njegovega življenja prišli v Slovenijo njegovi duhovni sinovi in se leta 1135 naselili v Stični, sto let pozneje pa še v Kostanjevici. S svojim delovanjem na verskem, kulturnem in gospodarskem področju so vtisnili neizbrisen pečat v razvoj našega naroda.“

Na današnji dan leta 1683 se je v Škofji Loki rodil jezuitski pridigar Jernej Basar. Napisal je knjigo nedeljskih pridig po predlogi ignacijanskih duhovnih vaj.

20. avgusta 1862 se je v Veliki Bučni vasi v župniji Prečna pri Novem mestu rodil organist in skladatelj Bernard Pirnat. Po orglarski šoli je kot organist in pomožni učitelj služboval na Dobrovi pri Ljubljani, v Štangi, v Škofji Loki, Radovljici, pri Devici Mariji v Polju in v Št. Petru na Krasu. Nekaj let je bil nadzornik organistov v dekaniji Trnovo in Postojna. Po prvi svetovni vojni se je preselil na Dunaj, kjer je bil pomožni organist v cerkvi Sv. Jakoba v Floridsdorfu. Bernard Pirnat je zložil latinsko mašo ter približno sto cerkvenih skladb, ki so večinoma ostale v rokopisu. V Cerkvenem glasbeniku je objavil Črtice iz življenja slovenskega organista.

Na današnji dan 1881 se je v Naklem pri Kranju rodilduhovnik, katehet, stenograf in publicist Jernej Pavlin. Napisal je Zgodovino slovenske stenografije.

20. avgusta 1908 je umrl skladatelj Gustav Ípavec. Bil je zdravnik v Šentjurju. Sodeloval je v čitalnicah v Celju, Ptuju in Mariboru. S skladanjem se je ukvarjal občasno. Med pomembnejšimi zborovskimi skladbami Gustava Ipavca so tudi Tam za goro zvezda sveti, Lipa, Slovenec sem, Planinska roža, Oblaček in druge.

Spominjamo se
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...