Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Dr. Klement Jug (foto: G.F.A., Public domain, via Wikimedia Commons)
Dr. Klement Jug | (foto: G.F.A., Public domain, via Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 11. avgust – dr. Klement Jug

Spominjamo se | 11.08.2021, 09:48 Tone Gorjup

Na današnji dan 1924 se je v severni steni Triglava smrtno ponesrečil slovenski filozof, publicist in alpinist Klément Jug.

Filozofijo je študiral v Ljubljani. Po doktoratu se je posvetil raziskovanju nagonskega doživljanja in etičnim vprašanjem. O tem govorita deli O vzročnem poteku nagonskega življenja in O vesti. Z alpinizmom se je začel ukvarjati leta 1922 in kmalu postal član kluba Skala. Iskal in preplezal je nove smeri v Julijcih in Kamniško-Savinjskih Alpah. Poudarjal je duhovne temelje alpinizma in nujnost etične vzgoje gornikov.

Po smrti so v Ljubljani izšli Zbrani planinski spisi, v katerih med drugim utemeljuje moderni alpinizem.

11. avgusta 1864 se je v Ljubljani rodil pesnik in časnikar Dragotin Jesénko. Pesmi je objavljal v Slovanu, Ljubljanskem zvonu in Vrtcu. Lastne zbirke ni dočakal.

Na današnji dan leta 1890 je v Birminghamu umrl kardinal John Henry Newman. Bil je anglikanski duhovnik in voditelj gibanja, ki si je prizadeval za prenovo v anglikanski Cerkvi. Po letih iskanja in dolgih notranjih bojih se je leta 1845 pridružil katoliški Cerkvi. Po katoliškem mašniškem posvečenju v Rimu se je vrnil v Anglijo, kjer je pri duhovniškem delu doživljal veliko nasprotovanj in nerazumevanj tako s katoliške kot anglikanske strani.

Bl. kardinal Newman
Bl. kardinal Newman © Družina

Papež Leon XIII. je Johna Newmana v 80. letu starosti imenoval za kardinala. Papež Benedikt XVI. pa ga je 19. septembra 2010 med obiskom v Birminghamu razglasil za blaženega.

Sestra Brigita Zelič je papežev nagovor ob tej priložnosti povzela takole:Potem, ko je sveti oče dogodek beatifikacije postavil v širši zgodovinski okvir, je dejal, da se blaženi John Henry Newman uvršča med velike svetniške osebnosti britanskega otočja in pričevalcev nenehne navzočnosti Svetega Duha v Božjem ljudstvu. Papež Benedikt XVI. je približal Newmanovo globoko zavest, da je krščansko življenje v svojem jedru uresničevanje poklicanosti k svetosti. Dojemal jo je kot veliko hrepenenje človekovega srca po tesni notranji povezanosti z Božjim Srcem. Newman je bil prepričan, da nas zvestoba molitvi postopno preobraža v Božjo podobo, saj po pogovoru z Bogom naše misli in čutenje postajata vedno bolj podobna Božjemu.“

Papež Franišek pa ga je 13. okrobra 2019 prištel med svetnike.

11. avgusta 1907 se je v Ljubljani rodil geodetski inženir Stane Oswald. Jeseni1947 so ga aretirali in ga na dachauskem procesu obsodili na smrt z ustrelitvijo.

Spominjamo se
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...