Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež: Mislim resno - okrepimo našo molitev in post za Afganistan!

Svet | 29.08.2021, 12:50 Marjana Debevec

Ne iščimo napak drugih, ampak se zazrimo v svoje srce, nas je pri današnji opoldanski molitvi povabil papež Frančišek. Govoril je o evangeljski priliki, kjer Jezus v središče postavlja vero in ne nekih zunanjih oblik vernosti.

Vedno smo v nevarnosti, da bi se na zunaj kazali dobri, pozabili pa bi očistiti naše srce, je prepričan papež. Lahko nas celo premaga skušnjava, da bi s kakšno zunanjo pobožnostjo malo 'popravili Boga', vendar pa se je Jezus s tem ne zadovolji. Ne želi zunanjosti, ampak vero, ki prihaja iz srca. V evangeljski priliki poudari, da človeka ne omadežuje tisto, kar prihaja od zunaj, ampak to, kar se rodi znotraj nas.

To pa po paževih besedah zadeva tudi nas. Pogosto mislimo, da zlo prihaja iz ravnanja drugih, iz tistih, ki slabo mislijo o nas, iz družbe. Vedno so za vse krivi drugi, kot da vsi problemi prihajajo vedno od zunaj, je poudaril sveti oče. Zato zapravljamo čas s tem, da krivimo druge. »Tako postanemo jezni, zagrenjeni in Boga ne spustimo v naše srce. Če se pritožujemo, ne moremo biti resnično verni; jeza, maščevanje in žalost Bogu zaprejo vrata,« je dejal Frančišek.

Povabil nas je, naj Gospoda prosimo milosti, da ne bi izgubljali časa tako, da bi onesnaževali svet s pritoževanjem, saj to ni krščansko. »Jezus nas namesto tega vabi, naj na svet pogledamo tako, da se najprej zazremo v svoje srce. Tako bomo našli skoraj vse tisto, kar obsojamo zunaj sebe. In če bo bomo Boga iskreno prosili, naj nam očisti srce, bomo začeli očiščevati tudi svet.«

Cerkveni očetje so kot prvi korak na poti svetosti vabili, naj obsodimo sami sebe. »Kdo med nami je preko dneva sposoben obsoditi samega sebe? Vedno povemo, kaj mi je storil ta in ta. Kaj pa jaz? Modrost je znati obsoditi samega sebe. Poskusite to storiti. Meni dobro dene.«

Pri tem naj nam po papeževih besedah pomaga Marija, ki je zgodovino spremenila s čistostjo svojega srca.

Molimo in postimo se za Afganistan!

Papež je po današnji opoldanski molitvi kristjane povabil k solidarnosti s civilisti v Afganistanu, predvsem z ženskami in otroki. Božjemu usmiljenju je zaupal umrle in se zahvalil vsem, ki ljudem pomagajo. Obenem pa je povabil k molitvi, da bi dialog in solidarnost pripeljala do mirnega in bratskega sožitja ter v ljudeh prižgala upanje. V zgodovinskih trenutkih, kot je ta, ne moremo ostati brezbrižni ob tem, kar se dogaja, je dejal sveti oče.

"Zgodovina Cerkve nas tega uči in kot kristjani smo dolžni to storiti. Zato vse vabim, da okrepijo molitev in se postijo, molitev in post, molitev in pokora. Zdaj je čas, da to storimo. Mislim resno: okrepimo molitev in vršimo post ter ob tem Gospoda prosimo usmiljenja in odpuščanja."

Svojo bližino je papež zagotovil tudi ljudem z Venezuele, ki so jih v preteklih dneh prizadele hude poplave.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...