Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Carlos Kleiber (foto: wikipedia.si)
Carlos Kleiber | (foto: wikipedia.si)

Spominjamo se, 13. julij - Carlos Kleiber

Spominjamo se | 13.07.2021, 12:00 Tone Gorjup

Na današnji dan leta 1623 se je v Vipavi rodil misijonar Bernard Distel. Na Dunaju je vstopil v jezuitski red.

Po duhovniškem posvečenju je bil v Gradcu, kjer je poučeval matematiko. Na Kitajsko je odšel leta 1656 in bil dodeljen astronomskemu observatoriju v Pekingu. Zaradi slabega zdravja je moral poiskati ugodnejše podnebje. Ustalil se je v pokrajini Šantung, kjer je ostal do smrti. V pismih, ki jih je pošiljal v Evropo, je opisal pot na Kitajsko in razmere v tamkajšnjih misijonih.

13. julija 1865 se je v Goreči vasi rodil narodni buditelj in duhovnik Matej Ražun. Med drugim je vodil slovensko krščansko socialno zvezo na Koroškem.

Na današnji dan 1878 se je na Opčinah rodil svetniški kandidat Jakob Ukmar. Bil je prijatelj beneškega patriarha Roncallia, svetega Janeza XXIII.

13. julija 1979 je v Mariboru umrl slavist in zgodovinar Bogo Teply. Zaslužen je za ustanovitev Umetnostne galerije in spomeniškovarstvenega zavoda v Mariboru.

Na današnji dan 2004 je v Konjščici pri Litiji umrl avstrijski dirigent Carlos Kleiber. Glasbo je študiral v Zürichu ter postal dirigent tamkajšnje opere. Pozneje je služboval v Stuttgartu in Münchnu ter nastopal na svetovnih odrih, tudi v Ljubljani. Največji uspeh je doživel ob izvedbi Beethovnove 5. in 7. simfonije z Dunajskim filharmoničnim orkestrom. Poročil se je z baletno plesalko Stanko Brezovar. Z družino sta redno prihajala na njen dom na Kónjščico, zato je tekoče govoril slovensko. Carlos Kleiber je ženo preživel za nekaj mesecev; pokopali so ga poleg nje na pokopališču v Konjščici. Fudolf Francl je v oddaji naš gost o njem dejal: „S Kleiberjem sva tudi skupaj delala. On je bil takrat pravzaprav moj korepetitor in me je pripravljal za operi Bohem in Hoffmanove pripovedke ter pozneje tudi dirigiral. Potem sva izgubila stik, ker sem šel domov. In ko je prišel v Ljubljano, sva se srečala. Prišel sem v bife in ko me je zagledal, pravi: ‚O Franc!' Pa me objame. Vam povem, to je bila taka tišina, da bi šivanko slišal, če bi padla na tepih."

Spominjamo se
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...