Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
bl. Anton Martin Slomšek (foto: Spletna stran: Katoliška  cerkev)
bl. Anton Martin Slomšek | (foto: Spletna stran: Katoliška cerkev)

Spominjamo se, 3. julij - zaključek beatifikacije Slomška

Spominjamo se | 03.07.2021, 05:00 Tone Gorjup

Na današnji dan 683 je umrl papež Leon II. Imel je dobre odnose z Vzhodom. Potrdil je sklepe carigrajskega koncila in z njimi seznanil škofe zahodne Cerkve.

3. julija 1868 se je v Poljanah nad Škofjo Loko rodil pisatelj, pesnik, filozof in duhovnik Aleš Ušeničnik. Po posvečenju je odšel v Rim in tam doktoriral. Po vrnitvi v Ljubljano je bil profesor filozofije in teologije. Bil je tudi rektor ljubljanske univerze in med ustanovitelji Akademije znanosti in umetnosti. Urejal je Katoliški obzornik in ustanovil revijo Čas. Njegovo najbolj znano delo je Knjiga o življenju.

Na današnji dan 1998 je Kongregacija za zadeve svetnikov izdala odlok o priznanju čudeža na priprošnjo božjega služabnika škofa Antona Martina Slomška. S tem je bil zaključen postopek za njegovo beatifikacijo. Na zboru kardinalov, ki so se zbrali ob tej priložnosti, so bili navzoči tudi mariborski škof Franc Kramberger, postulator Maksimilijan Jezernik in njegov namestnik takratni teološki profesor Marjan Turnšek. Med drugimi odloki omenjenega konzistorija se je eden nanašal na priznanje mučeništva kardinala Stepinca. Mnogi so sicer upali, da bo škof Slomšek razglašen za blaženega že ob prvem obisku Janeza Pavla II. v Sloveniji maja 1996, vendar je bil takrat postopek šele na pol poti. Zato je takratni mariborski škof Franc Kramberger nekaj tednov pred tem obiskom povedal: „Formalne beatifikacije ali razglasitve za blaženega ne more biti ob tem papeževem obisku, ker je čas med podpisom dekreta in razglasitvijo prekratek. Po določenem času, morda po nekaj mesecih, ko bodo urejene vse formalnosti, predvsem pa razprava o čudežu, bo beatifikaciji možna." S priznanjem čudeža na priprošnjo škofa Slomška, je bila pot do razglasitve odprta in ob drugem papeževem obisku v Sloveniji jeseni 1999 smo dobili prvega blaženega.

3. julija leta 1990 je v Phúketu na Tajskem umrl misijonar Blasuting (Blažutič) Marko. Rojen je bil tik pred prvo svetovno vojno v Gornjem Barnasú v Benečiji.

Spominjamo se
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...