Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Madžarski predsednik vlade Viktor Orban (foto: Rok Mihevc)
Madžarski predsednik vlade Viktor Orban | (foto: Rok Mihevc)

Bo Bruselj uspel prisiliti Madžarsko k vsiljevanju LGBT ideologije v šolah?

Evropska Unija | 15.07.2021, 14:37 Marjana Debevec

Evropska komisija je sprožila pravni postopek proti Madžarski, ker naj bi kršila temeljne pravice oseb LGBTIQ. Postopek se nanaša na nedavno sprejeti zakon, ki v izobraževalnem procesu prepoveduje širjenje vsebin, s katerimi bi spodbujali homoseksualnost in spremembo spola.

Predsednica Evropske komisija Ursula von der Layen je zatrdila, da Evropa nikoli ne bo dovolila stigmatizacije delov naše družbe. Pa omenjeni zakon res krši pravice in stigmatizira? Peter Merše s portala Domovina.je je za naš radio pojasnil: »Zakon otroke samo brani pred vdorom ideologije, nič pa ne govori o istospolno usmerjenih. Tu gre za mentalno telovadbo, ki govori o pravicah LGBT kot o človekovih pravicah, pri čemer je treba tudi jasno povedati, da imajo na Madžarskem tudi istospolno usmerjene osebe enake pravice kot vsi ostali, s to razliko, da institutov niso prilagodili njihovim željam, kakršne trenutno imajo in se hitro spreminjajo.

Istospolni lahko registrirajo svoje skupnosti, na Madžarskem imate gejevske bare in zabave, nihče jih ne preganja. Poglejmo pa Španijo, ki na drugi strani sprejema zakone v drugo smer. 12 letnikom želi omogočiti spremembno spola, 16 letnikom pa bo to omogočila celo vseh omejitev, celo brez soglasja staršev in zdravniškega potrdila.«

Peter Merše, komentator na portalu Domovina.je
Peter Merše, komentator na portalu Domovina.je © Osebni arhiv

Predsednik madžarske vlade Viktor Orban je že pred tem pojasnil, da Evropski uniji ne bo uspelo prepričati Madžarske, naj opusti nov zakon. Komisija je zaradi domnevnih kršitev temeljnih pravic oseb LGBTIQ danes sprožila postopek tudi proti Poljski.

Evropska Unija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...