Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Portret nadškofa Alojzija Šuštarja (foto: Tamino Petelinšek/STA)
Portret nadškofa Alojzija Šuštarja | (foto: Tamino Petelinšek/STA)

Spominjamo se, 29. junij

Spominjamo se | 29.06.2021, 10:30 Tone Gorjup

Na današnji dan 2007 je v Zavodu Sv. Stanislava umrl nadškof Alojzij Šuštar. Bog ga je poklical k sebi potem ko je maševal, opravil molitve ter prebral berili in evangelij za naslednji dan.

Zakrament poslednjega maziljenja mu je podelil direktor zavoda Roman Globokar. Krsta z njegovim truplom je čez noč ležala v kapeli zavoda, kjer je bival zadnjih deset let – od upokojitve naprej. Zatem so jo prepeljali v ljubljansko stolnico.

V treh dneh se je od pokojnega nadškofa poslovilo več deset tisoč vernikov. Krsto z njegovimi posmrtnimi ostanki so položili v kripto v kapeli Janeza Nepomuka v stolnici. Nadškof Alojzij Šuštar je ljubljansko nad škofijo vodil od aprila 1980 do marca 1997, ko ga je nasledil nadškof Franc Rode. France M. Dolinar je ob predstavitvi monografije Ljubljanski škofje o njem med drugim dejal:

Naš čas je na poseben način zaznamoval nadškof Alojzij Šuštar, s svojimi stvarnimi stališči do osamosvojitve Slovenije in predvsem s svojim prizadevanjem za končanje vojaškega konflikta in hitro priznanje neodvisnosti in samostojnosti Slovenije.“

29. junija 1045 je na Krki na Koroškem umrla Sv. Ema Krška. Bila je sorodnica cesarja Henrika II. Ustanovila je benediktinska samostana v Krki in v Ádmontu.

Na današnji dan 1812 se je na Vrhu pri Kanalu rodil politik Anton Gorjup. Leta 1848 je bil izvoljen v državni zbor na Dunaju, kjer se je uvarjal z gospodarskimi vprašanji. Med drugim je nasprotoval odpravi podložništva z odškodnino fevdalcem.

29. junija 1905 se je v Gorici rodil gledališki igralec, režiser, dramatik in publicist Ferdo Délak. Režiral je v skoraj vseh slovenskih in jugoslovanskih gledališčih. Leta 1932 je režiral drugi slovenski igrani film Triglavske strmine.

Na današnji dan leta 1988 je v Ljubljani umrl literarni zgodovinar Štefan Bárbarič. Raziskoval je slovensko literaturo 19. st., predvsem realizem in moderno.

Spominjamo se
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...