Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
p. Josip Edgar (foto: Kartuzija Pleterje)
p. Josip Edgar | (foto: Kartuzija Pleterje)

Spominjamo se, 18. maj

Spominjamo se | 18.05.2021, 12:40 Tone Gorjup

Na današnji dan 1813 se je v Túpelčah pri Kobjeglávi rodil dvorni kaplan in kanonik Janez Abram. Bil je velik dobrotnik slovenskih ustanov v Gorici.

18. maja 1942 je bil blizu doma na Lazah pri Borovnici ubit pesnik in pravnik Ivan Korošec. Spomladi 1942 se je pridružil partizanom, a so ga ti kmalu pospravili.

Na današnji dan 1977 je v Pleterjah umrl príor p. Josip Edgar. Po njegovi zaslugi je kartuzija preživela povojno krizo in se obdržala večinoma z domačimi poklici.

18. maja 1996 se je papež Janez Pavel II., na svoj 76. rojstni dan, že drugi dan mudil na obisku v Sloveniji. Zjutraj so mu otroci ljubljanskih župnij na dvorišču nadškofijskega dvorca ob rojstnem dnevu zapeli podoknico. Zatem je odšel na hipodrom v Stožice, kjer je daroval sveto mašo. To slavje je potekalo v znamenju zahvale ob 1250-letnici krščanstva med Slovenci. Opoldne je papež Janez Pavel II. obiskal Zavod Sv. Stanislava. Popoldne pa se je v Postojni srečal z mladimi.

Na današnji dan 2002 je na Brezjah potekala razglasitev sklepnega dokumenta plenarnega zbora Cerkve na Slovenskem. Za to priložnost so se pri Mariji Pomagaj zbrali škofje, duhovniki in verniki iz vseh treh škofij, zamejstva in izseljeništva. Slovesnost je vodil papežev legat kardinal Jozef Tomko, ki je med bogoslužjem izročil besedilo sklepnega dokumenta Plenarnega cerkvenega zbora vsem trem ordinarijem in po trem predstavnikom vsake škofije. Dokument predstavlja pastoralni načrt krajevne Cerkve in prinaša temeljne smernice za uresničevanje njenega poslanstva v sodobnem času. Kardinal Jozef Tomko je ob tem povedal:

»Izbrali ste življenje. Naj živi polno življenje sleherni človek, ki je spočet pod temi čudovitimi grebeni Alp, v raju pod Triglavom, kot je rekel vaš pisatelj. Naj pod Marijinim varstvom živi slovenski kristjan in vsak človek dobre volje.«

Spominjamo se
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...