Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
V spomin Matej Hubad (foto: Cerkveni Glasbenik)
V spomin Matej Hubad | (foto: Cerkveni Glasbenik)

Spominjamo se, 2. maj

Spominjamo se | 02.05.2021, 11:11 Tone Gorjup

2. maja 1937 je v Ljubljani umrl dirigent in glasbeni pedagog Matej Hubád, doma iz Skaručne.

Gimnazijo je končal v Ljubljani. Študij prava v Gradcu je opustil in odšel na Dunaj, kjer je na konservatoriju študiral harmonijo in kontrapunkt pri Antonu Brucknerju; študiral je še orgle, klavir in solopetje. Po vrnitvi domov je poučeval na šoli Glasbeni matice, kjer je vzgojil večino slovenskih opernih in koncertnih pevcev pred 1. svetovno vojno in po njej. Nekaj let je bil upravnik Opere. Pod njegovim vodstvom je zbor Glasbene matice doživel umetniški razcvet.

Sin Samo Hubad je v oddaji naš gost o svojem očetu Mateju med drugim povedal:Diplomiral je iz solopetja. Imel je pa po pripovedovanju ta dar, da je bi sposoben v zboru vsakogar naučit pet. Tako da je posameznikom, sopranu, atlu, tenorju in basu pokazal nek način petja - za katerega nisem nikdar slišal - da so pridobili tehnično sposobnost neverjetnih razsežnosti. Poleg tega je študiral kompozicijo pri Brucknerju. Izučil se je na Dunaju in ko berem kritike iz tiste dobe, so nekatere: Čemu ne obrdžimo takega človeka na Dunaju, ker bi ga potrebovali.“

2. maja 373 je v Aleksandríji umrl škof in cerkveni učitelj sv. Atanázij, učenec sv. Antona puščavnika; napisal je njegov življenjepis. Sodeloval je na koncilu v Niceji.

2. maja 1721 se je v Ljubljani rodil gospodarstvenik, mecén in duhovnik Peter Pavel Glavár. Študiral je v Gradcu, kjer se je seznanil z naukom francoskih ekonomistov in fiziokratov. Leta 1744 je postal najemnik maltéškega gospostva v Komendi, kaplan in zatem župnik. Bil je priljubljen med podložniki.

Postavil je šolo in beneficialno hišo, v kateri je ohranjena njegova knjižnica. V Túnjicah je zidal novo cerkev sv. Ane. Glavar je bil v tesnih stikih z domačimi umetniki. Leta 1766 je kupil grad Lánšprež in se posvetil kmetijstvu, zlasti čebelarstvu in prosvetljevanju ljudstva.

Na današnji dan 1852 se je v Mestínju rodilpripovednik, urednik in literarni zgodovinar Jakob Sket. Njegovo najboljše literarno delo je povest Miklova Zala.

Na današnji dan 1995 je papež Janez Pavel II. objavil apostolsko pismo Luč z Vzhoda. V njem je poudaril željo, da bi luč krščanskega Vzhoda obsijala tudi Zahod.

Spominjamo se
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...