Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Jože Majes (foto: Slavi Košir)
Jože Majes | (foto: Slavi Košir)

Naš gost: zeliščar Jože Majes

Naš gost | 28.04.2021, 07:30 Slavi Košir

V oddaji Naš gost je bil zanimiv sogovornik, ustanovitelj Kmetije Plavica, Jože Majes. S svojimi nasveti in pripravki, ki nastajajo iz zdravilnih rastlin, je pomagal že številnim ljudem, ki so prihajali in še prihajajo iskat zdravje, nasvet ali pomoč na njegovo kmetijo. Izdal je dve knjigi z naslovom Zdravnik zdravi, narava ozdravi in tretjo z naslovom 101 vprašanje in 101 odgovor Jožeta Majesa. V knjigah so zbrani nasveti, vprašanja, odgovori in tudi odzivi hvaležnih uporabnikov .

Obiskali smo ga na njegovem domu, odmaknjenem od doline in vsakodnevnega vrveža, v hiši, sredi vrtov, ki komaj čakajo, da pokažejo, kaj se skriva v zemlji. Predstavil nam je svojo življenjsko pot in povedal, kako in kdaj je vstopil v svet zdravilnih rastlin ter nam razkril njihovo moč in pomen, ki ga imajo za človeka.

Odraščal je v Hrastniku, življenje okoli sebe je vedno spremljal z zanimanjem in v njem je bila velika želja po izobraževanju. Z obžalovanjem pove, da je želel postati pilot, a mu to ni nikoli uspelo. V Trbovljah se je izučil za strojnega tehnika, pot ga je peljala v Novo mesto, kjer sta si z ženo uredila dom. V podjetju IMV je med drugim vodil lakirnico prikolic, ponudila pa se mu je tudi možnost po nadaljnjem izobraževanju. Vpisal se je na strojno fakulteto v Ljubljani in po uspešno opravljenem študiju se je zaposlil v podjetju Pionir Novo mesto, kjer je dočakal upokojitev.

© Slavi Košir

Njegova velika strast je bila tudi šport. Bil je tekmovalec in začetnik organiziranega kolesarstva na Dolenjskem, soustanovitelj dirke po Sloveniji, ki jo je kot direktor nekaj let tudi vodil.

Z upokojitvijo se je začela njegova zeliščarska pot. O zeliščih ni imel veliko znanja, šel ga je iskat v samostan Stična...

Jože suši zelišča
Jože suši zelišča © osebni arhiv

Tam je sodeloval z upokojenim magistrom farmacije Jožetom Kukmanom, s katerim sta skupaj pridobivala znanje, se učila, raziskovala zdravilne rastline in organizirala tečaje.

Zelo ga je zanimala botanika , učil se je doma in v tujini. Pridobil je veliko znanja, toliko, da je celo dobil ponudbo, da bi v samostanu Stična nadaljeval delo patra Ašiča...

Jože Majes v svojem raju
Jože Majes v svojem raju © Slavi Košir

Svoje znanje je širil med ljudmi na številnih predavanjih in šolanjih po celotni Sloveniji, preko TV ekranov, različnih člankov, še vedno svetuje vsakemu, ki ga pokliče ali obišče na kmetiji.

Pravi, da v Sloveniji raste okoli 3500 avtohtonih rastlin, okoli 100 je tistih, ki zares delujejo. Dober zeliščar mora spoznati, katere učinkovine so v kateri rastlini in kako katera učinkovina deluje na določen organ.

Vrt z zelišči na kmetiji Plavica
Vrt z zelišči na kmetiji Plavica © osebni arhiv

Pove, da v čudeže ne verjame, potrebno pa je verjeti v ozdravitev in vztrajati. Ljudje smo naravna bitja in moramo verjeti. Včasih je zdravljenje lahko uspešno tudi v primerih, ko uradna medicina možnosti za ozdravitev ne vidi...

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete v posnetku oddaje, ki je v avdio arhivu.

Naš gost
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...