Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Otmar Črnilogar (foto: Lilijana Vidrih Lavrenčič)
Otmar Črnilogar | (foto: Lilijana Vidrih Lavrenčič)

Spominjamo se, 27. april – Otmar Črnilogar

Spominjamo se | 27.04.2021, 05:55 Tone Gorjup

27. aprila leta 1999 je v Podrági na Vipavskem umrl prevajalec Svetega pisma, duhovnik Otmar Črnilógar. Učil je latinščino v semenišču in na Teološki fakulteti.

27. aprila 1493 je cesar Friderik III. ustanovil kolegiatni kapitelj v Novem mestu. Poleg prošta je imel še 12 kanonikov.Potrdil ga je papež Aleksander VI.

Na današnji dan 1903 se je v Škofji Loki rodilpesnik, pisatelj, prevajalec, kritik in literarni zgodovinar Tine Debeljak. Doma je urejal Dom in svet in kulturno rubriko v Slovencu. Po Balántičevi smrti je uredil njegove pesmi v dveh zbirkah: V ognju groze plapolam in Venec. V Argentini je izdal več pesniških zbirk (Velika črna maša za pobite Slovence, Poljub, Mariji, Oratorij o Baragi ...) Prevajal je Dantejev Pekel, argentinski nacionalni ep Martin Fiérro in druga dela. Predaval je na katoliški univerzi papeža Klimenta. Vrsto let je bil v vodstvu Slovenske kulturne akcije, ki je združevala kulturne ustvarjalce v izseljenstvu po drugi svetovni vojni.

27. aprila leta 1941 so predstavniki mladinskih katoliških organizacij v Ljubljani ustanovili prvo protiokupatorsko bojno organizacijo z imenom Slovenska légija.

Na današni dan 1945 je v Ljubljani umrl pisatelj, pobudnik kongresov Kristusa Kralja in duhovnik Janez Evagelist Kalan. Ustanovil je mesečnik Bogoljub.

Na današnji dan 2007 je cistercijanska opatija v Stični dobila novega opata. 57. predstojnik je postal p. Janez Novak, dotedanji stiški župnik in grosupeljski dekan. Njegov predhodnik opat p. Anton Nadrah je o tem, kaj želi novemu opatu, povedal: „Veliko Božjega blagoslova in sodelovanje vseh, ki prihajajo k nam, pa seveda tudi naše skupnosti, kajti v edinosti je moč. Da bi res vsi složno delovali za te skupne cilje, ki so se pokazali v preteklosti … Sicer pa ima novi opat proste roke, da kaj drugače ukrene, kakor smo doslej. Mi ga bomo skušali podpirati.“ Opat Janez Novak je skupnost v Stični vodil do 13. maja 2019; nasledil ga je opat Maksimilijan File.

Spominjamo se
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...