Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Sv. brata Ciril in Metod, slovanska apostola in sozavetnika Evrope  (foto: p. Marko Ivan Rupnik - Centro Aletti)
Sv. brata Ciril in Metod, slovanska apostola in sozavetnika Evrope

Spominjamo se, 6. april

Spominjamo se | 06.04.2021, 13:35 Tone Gorjup

6. aprila 885 je v Vélehradu umrl nadškof Metod. Z bratom Cirilom je leta 863 prišel na Moravsko, kjer sta na željo kneza Rastislava oznanjala evangelij moravskim in panonskim Slovanom.

Že od otroštva sta poznala slovanski jezik in pred prihodom na Moravsko sestavila črkopis - glagolico ter prevedla nedeljska berila in evangelije. Jezik, ki sta ga takrat uporabljala, se imenuje stara cerkvena slovanščina.

Na današnji dan 1490 je na Dunaju umrl ogrski in češki kralj Matija Korvín - znan kot Kralj Matjaž. Čas njegovega vladanja je bil čas najhujših turških vpadov.

6. aprila leta 1907 je v Ljubljani umrl skladatelj in frančiškan p. Angélik Hríbar. Med njegovimi pesmimi so: Večerni zvon, Ti, o Marija, Jezusa ljubim in druge.

Na današnji dan 1917 se je v Ljubljani rodil teolog, publicist in duhovnik Janez Vodopivec. V duhovnika je bil posvečen 6. aprila 1941. Naslednje leto je doktoriral s tezo Krščanstvo in Cerkev pri Berdjájevu , nato pa je odšel v Rim ter nadaljeval študij na Gregoriáni in na Vzhodnem inštitutu. Po vojni je bil profesor dogmatike na slovenski begunski teološki fakulteti v Praglii. Od 1949 je predaval osnovno bogoslovje na Urbaniáni,  več let je bil dekan teološke fakultete. Kot izvedenec za nauk Cerkve in za ekumenizem je sodeloval na drugem vatikanskem koncilu.

6. aprila 1947 je v Ljubljani umrl slikar Matija Jama. Med njegova najbolj znana dela sodijo slike Breze v gozdu, Rajanje in Pogled na Šenklavž. Bil je tudi fotograf.

Na današnji dan 1997 je bil v stolnici sv. Nikolaja v škofa posvečen takratni novi ljubljanski nadškof, kardinal Franc Rodè. Na začetku je škof Jožef Kvas nekaj besed namenil posvečevalcu nadškofu Šuštarju in zatem njegovemu nasledniku: »17 let je z Božjo pomočjo in velikim darom modrosti kot nadškof vodil ljubljansko nadškofijo, kot metropolit pa vso Cerkev na Slovenskem. Z veliko hvaležnostjo se spominjamo njegovih velikih naporov in velikih uspehov. Danes bo prav on dr. Alojzij Šuštar skupaj z rojakoma beograjskim nadškofom dr. Francem Perkom in torontskim nadškofom dr. Alojzijem Ambrožičem položil roke na glavo svojega naslednika dr. Franca Rodeta, ga posvetil za škofa in mu izročil pastirsko palico.«

Spominjamo se
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...