Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Izidor Završnik (foto: Dom sv. Jožef Celje)
Izidor Završnik | (foto: Dom sv. Jožef Celje)

Spominjamo se, 4. april

Spominjamo se | 04.04.2021, 11:57 Tone Gorjup

4. aprila 1727 je v Ljubljani umrl škof Viljem Leslíe. Položil je temeljni kamen za cerkev Sv. Trojice v Ljubljani in pogosto romal v Marijino svetišče na Dobrovo.

Na današnji dan leta 1849 se je v Rémšniku pri Železni Kapli rodil pesnik Lipe Haderlap. Urejal je liste Slovenec, Ljudski glas in Mir. Izdal je več pesniških zbirk.

4. aprila 1904 se je v Lepéni pri Železni Kapli rodila pesnica Katarina Miklav. Med vojno so jo Nemci odpeljali v Ravensbrück, od koder se nivrnila. Pisala je jetniške pesmi, v katerih je opazen búkovniški vpliv. Objavili so jih po njeni smrti.

Leta 1917 se je pri Sv. Jurij ob Taboru rodil pričevalec za vero, duhovnik Izidor Završnik. Ko so 10. marca 1943 izbirali talce, je zamenjal mladega Franca Žvana.

4. aprila 1975 je v Ljubljani umrl pesnik France Ónič. Bil je profesor biologije. Izdal je več pesniških zbirk: Darovanje, Luči na obali, Iz vrtov ljubezni in Osviti.

Na današnji dan 1993 je v Castelárju v Argentini umrl glasbeni pisec in zborovodja Julij Savélli. V Ljubljani je poleg prava študiral na akademiji za glasbo. Maja 1945 je odšel na Koroško in se 1948 naselil v Argentini. Istega leta je ustanovil slovenski pevski zbor Gallus in vodil skoraj štiri desetletja. Zbor je bil nekaj časa vodilni pevski zbor argentinske prestolnice. Izvajal je zahtevna dela iz slovenske in svetovne glasbene literature. Julij Savelli je za zbor prirejal ljudske pesmi in s prispevki z glasbenega področja sodeloval v Svobodni Sloveniji. Hčerka Anka Savelli Gasser je v oddaji naš gost povedala, kako je preživljala mladost brez očeta:

»Leta 1945 je moral moj oče zapustiti domovino in tako smo ostali z mamo sami. Šele leta 1954 smo lahko odpotovali v Argentino. Za nas je bilo to kar malo travmatično, ker je bilo težko pri dvanajstih letih zapustiti domovino, sorodnike, prijatelje, sošolce, drsanje, glasbeno šolo ... to je bila velika sprememba. Očeta praktično nismo poznali. Sama sem se ga spominjala le bežno, ker sem bila stara štiri leta, ko je odšel. Spominjala sem se ga bolj po slikah. Precej težko je bilo.«

Spominjamo se
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...