Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Urban Tekstor (foto: dlib.si)
Urban Tekstor | (foto: dlib.si)

Spominjamo se, 30. marec - škof Urban Tékstor

Spominjamo se | 30.03.2021, 06:13 Tone Gorjup

30. marca 1558 je umrl ljubljanski škof Urban Tékstor. Na to mesto ga je leta 1543 imenoval kralj Ferdinand I., potrdil pa papež Pavel III.

Ob prevzemu škofovske službe je potrdil za stolnega pridigarja in kanonika Primoža Trubarja. Ker je ta začel širiti Lutrove ideje, se je moral 547 umakniti na Dolenjsko. Tekstor se je zavzel za katoliško prenovo v cesarstvu. Bil je v pismenih stikih z Ignacijem Lojolskim in Petrom Kanízijem. Dosegel je prihod jezuitov v avstrijske dežele. Skrbel je za temeljito izobrazbo duhovnikov in jim omogočil študij v Rimu in na Dunaju.

30 marca 1912 se je na Rakeku rodil literarni zgodovinar in prevajalec Stanko Jánež. Med drugim je izdal več pregledov slovenske in jugoslovanske književnosti.

Na današnji dan 1952 je v Ljubljani umrlpisatelj, pesnik, filozof in duhovnik Aleš Ušeníčnik. Bil je tudi rektor ljubljanske univerze in med ustanovitelji SAZU.

30. marca leta 1955 je v Ljubljani umrl pravnik, gospodarstvenik in mecen Fran Windischer. Bil je največji posamezni donator Narodne galerije.

30. marca 2010 je v Radovlici umrl umetnostni zgodovinar Cene Avguštin. Leta 1952 je diplomiral iz umetnostne zgodovine in kmalu postal kustos in upravnik novoustanovljenega Mestnega muzeja v Kranju. Začel je orati ledino na muzejskem področju ter z načrtnim zbiranjem ogroženega gradiva in prirejanja razstav v nekaj letih postavil temelje muzejstva v Kranju. Velja za pionirja varovanja gorenjske naravne in kulturne dediščine. V oddaji naš gost je o kriterijih v umetnosti povedal:

»Raziskovati je treba med dvojnim, med visoko umetnostjo in med ljudsko umetnostjo, med podobarsko umetnostjo in … je več stopenj. Kot veliki spomenik velja gotovo tisto, kar je zraslo iz polne umetniške zavesti. Ali pa tisto, kar je, če tako rečem, zraslo iz ljudske duše in ustvarilo neke svoje vrednote. Zame so vse te stopnje v nekem ravnovesju.«

Spominjamo se
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...