Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Grad Ortenburg (foto: Johann Jaritz, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons)
Grad Ortenburg | (foto: Johann Jaritz, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 29. marec

Spominjamo se | 29.03.2021, 05:29 Tone Gorjup

Leta 1418 je v Radovljici umrl zadnji ortenburški grof Friderik III. Koroška veja rodbine Ortenburžánov je znana iz začetka 12. stoletja. Rodbina je v naslednjih stoletjih igrala pomembno vlogo na Kranjskem in v Furlaniji. Ker je sklenila vzajemno dedno pogodbo s Celjskimi grofi, so 1420 slednji dobili njihovo dediščino.

29. marca leta 1773 se je v Idriji rodil velik botanik in duhovnik Franc Hládnik. Raziskoval je kranjsko rastlinstvo in 1810 ustanovil sedanji botanični vrt v Ljubljani.

29. marca 1882 se je v Drašičih pri Metliki rodil klasični filolog, glasbenik in šolnik Marko Bajuk. Po maju 1945 je organiziral slovensko šolstvo v begunstvu.

29. marca 1947 je v Ljubljani umrla mladinska pesnica in pisateljica Ljudmila Prunk - Utva. Sprva je objavljala v Vrtcu, Angelčku in Ljubljanskem zvonu, kaseje pa v Vesni, Grudi, Našem rodu, Cicibanu in drugod. Z Miro Šega je izdala zbirko pravljic; priredila je zbirko Andersenovih pripovedk ter napisala več spevoiger.

Na današnji dan 1990 je skupščina Republike Slovenije sprejela zakon o slovenski državni himni. Njeno besedilo je sedma kitica Zdravljice Franceta Prešerna , melodija pa je vzeta iz istoimenske skladbe duhovnika Stanka Premŕla.

29. marca 2004 je Slovenija vstopila v zvezo NATO. Ta dan je v Washingtonu slovesno vložila potrjene listine Severnoatlantske pogodbe. To so skupaj s Slovenijo storile še Bolgarija, Estonija, Latvija, Litva, Romunija in Slovaška. Vstop novih članic je v Washingtonu spremljala naša dopisnica Alenka Adamič Richardson:

»Prelep sončen dan v Washingtonu je pozdravil vstop sedmih novih članic Nata, tako da je Severnoatlantsko zavezništvo sedaj razširjeno čez severno in srednjo Evropo vse do meja Rusije. Predsednik Bush je pozdravil nove članice in izjavil, da se v zavedajo, kakšna je cena svobode in da je zavezništvo z njihovo prisotnostjo postalo močnejše.«

Spominjamo se
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...