Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Kardinal Jakob Missia (foto: dlib.si)
Kardinal Jakob Missia | (foto: dlib.si)

Spominjamo se, 24. marec: Jakob Míssia

Spominjamo se | 24.03.2021, 05:57 Tone Gorjup

24. marca 1902 je v Gorici umrl goriški nadškof kardinal Jakob Míssia, doma iz Mote pri Radgoni.

Teologijo je študiral v Gradcu in Rimu, kjer je doktoriral iz filozofije in teologije. Kot duhovnik je bil dvorni kaplan, tajnik več škofov in stolni kanonik v Gradcu. Leta 1884 je bil v Gradcu posvečen v škofa, zatem pa je prevzel vodenje ljubljanske škofije.

Trinajst let zatem ga je papež Leon XIII. imenoval za goriškega nadškofa, 18. junija 1899 pa povzdignil v kardinala. Tako je postal prvi Slovenec s tem naslovom. Umrl je 24. marca 1902; pokopali so ga na Sveti gori.

Na današnji dan 1931 se je v Spodnjih Dupljah rodil teolog, biblicist, prevajalec in duhovnik France Rózman. Bil je profesor Nove zaveze na Teološki fakulteti v Ljubljani. Za jubilejni prevod Svetega pisma, ki je izšel 1984, je prevedel Evangelije in Jakobovo pismo. Sodeloval je tudi pri standardnem prevodu Svetega pisma, ki je izšel 1996. Objavil je več knjig z uvodi in razlago svetopisemskih besedil. Zadnja med njimi Apokalipsa - Razodetje je izšla leta 2000. Umrl je 6. avgusta leta 2001 v Ljubljani. O pomenu Božje besede je nekaj mesecev pred smrtjo dejal:

»Samo Božja beseda v Svetem pismu tako globoko duhovno preraja človeka, da sleče starega človeka in si nadene novega. Tako, da more živeti v resnični svetosti in pravičnosti. Kajti samo za Sveto pismo je v istem Božjem duhu rečeno, da je koristno za poučevanje, svarjenje, za poboljševanje in vzgojo v pravičnosti, da bi bil Božji človek popoln in pripravljen za vsako dobro delo.«

Na današnji dan 1964 je v Beogradu umrl moralist in teolog nadškof Josip Újčič. Sodeloval je pri pripravi na 2. vatikanski koncil in se udeležil prvega zasedanja.

24. marca 1972 je v Ljubljani umrl zgodovinar Milko Kos. Njegova Zgodovina Slovencev od naselitve do 15. stoletja je prva znanstvena sinteza naše zgodovine.

24. marca 1993 je v Ljubljani umrl fizik Anton Peterlín. Bil je član številnih ameriških in evropskih znanstvenih ustanov; leta 1955 je prejel Prešernovo nagrado.

Spominjamo se
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...