Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Kardinal Franc Rode (foto: ARO)
Kardinal Franc Rode | (foto: ARO)

Spominjamo se, 5. marec

Spominjamo se | 05.03.2021, 06:01 Tone Gorjup

5. marca leta 1997 je papež Janez Pavel II. Franca Rodeta imenoval za ljubljanskega nadškofa in metropolita. Istega dne je papež sprejel odpoved tej službi, ki mu jo je poslal dotedanji ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar.

Nadškof, danes kardinal Franc Rode je ob tem imenovanju med drugim dejal: »Prepričan sem, da je v slovenskem narodu veliko duhovnih energij, ki še niso prišle do veljave. Če smo jih sposobni zdramiti v sebi in pri drugih, smo lahko neizmerno več, kot smo. Lahko zaživimo neprimerno bolj čisto in bogato, svobodno in radostno. Pod pogojem, da zaživimo nedoumljivo bogastvo Kristusovega evangelija v vseh razsežnostih osebnega in družbenega življenja. Pri tem naj nam bo v pomoč priprošnja Device in Matere z Brezij. Njej se na začetku svoje škofovske službe sinovsko izročam.«

Nadškof Franc Rode je bil ordinarij ljubljanske nadškofije do imenovanja za prefekta Kongregacije za redovnike 11. februarja 2004. Papež Benedikt XVI. ga je dve leti zatem imenoval za kardinala. Kardinal Franc Rode je 4. januarja 2011 vodenje kongregacije prepustil svojemu nasledniku.

5. marca 1825 se je v Metliki rodil urednik in jezikoslovec Ivan Navratil. Ustanovil in urejal je mladinski leposlovni in poučni tednik Vedež. Objavljal je življenjepise znanih Slovencev, med katerimi je najbolj znan spis o Jerneju Kopitarju.

Na današnji dan 1900 se je v Stari Loki pri Škofji Loki rodil tenorist in operni pevec Jože Góstič. V otroških letih se je s starši preselil na Hômec pri Domžalah. Za glasbo ga je navdušil oče, ki je bil organist v homški božjepotni cerkvi. Po končani orglarski šoli in konservatoriju v Ljubljani se je izpopolnjeval na Dunaju.

Jože Gostič v enem od nastopov leta 1959
Jože Gostič v enem od nastopov leta 1959 © opera.hr

Z nastopi je začel v v ljubljanski Operi, zatem je bil desetletja prvi tenorist Opere v Zagrebu. Obenem je gostoval v vseh večjih opernih hišah Evrope. Za praznike pa je redno prepeval na koru domače cerkve in pri Sv. Ani v Túnjicah. Umrl je na božič 1963.

5. marca 1990 je v Planini umrla kemičarka Marija Pêrpar. Doktorirala je kot ena redkih žensk na ljubljanski univerzi pred II. svetovno vojno. Predavala je na fakulteti za kemijo.

Spominjamo se
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...