Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Cepivo je varno za vse najranljivejše skupine: srčne bolnike, tiste, ki so preboleli raka, tiste, ki imajo blage alergije, pridružene srčno-žilne bolezni, ...  (foto: rawpixel.com)
Cepivo je varno za vse najranljivejše skupine: srčne bolnike, tiste, ki so preboleli raka, tiste, ki imajo blage alergije, pridružene srčno-žilne bolezni, ... | (foto: rawpixel.com)

Slovenija nadaljuje z uporabo cepiva AstraZenece

Slovenija | 18.03.2021, 18:22 Alen Salihović

Odbor Evropske agencije za zdravila (Ema), pristojen za varnost, je ugotovil, da je cepivo proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja AstraZeneca varno in učinkovito, je danes sporočila izvršna direktorica Eme Emer Cooke. To so sporočili, potem ko je odbor proučil primere krvnih strdkov po cepljenju s tem cepivom.

Minister za zdravje Janez Poklukar je zato že sporočil, da Slovenija že jutri nadaljuje z uporabo cepiva AstraZenece. Tako naj bi jutri cepili poslance in ves državni vrh.  Predsednike države, državnega zbora, vlade in državnega sveta Boruta Pahorja, Igorja Zorčiča, Janeza Janšo in Alojza Kovšco.

»Odbor je prišel do jasnega znanstvenega zaključka. To je varno in učinkovito cepivo. Njegove koristi pri preprečevanju covida-19 in povezanih tveganj za hospitalizacijo in smrt pretehtajo morebitna tveganja,« je povedala Cookova. Kot je še dodal, je odbor prišel tudi do zaključka, da AstraZenecino cepivo ni povezano s splošnim povečanjem tveganja za tromembolične dogodke ali krvne strdke, poroča STA.

Analizo varnosti AstraZenecinega cepiva so opravili, potem ko je več članic EU, med drugim Nemčija, Francija, Italija, Španija, pa tudi Slovenija, prekinilo cepljenje z njim. Za to so se odločile, potem ko so se pri več bolnikih v EU po cepljenju s tem cepivom pojavili krvni strdki. Večina je napovedala, da bo z odločitvijo o morebitnem nadaljevanju počakala na konec Emine analize.

Slovenija, Evropska Unija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...