Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS) (foto: Matjaž Merljak)
Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS) | (foto: Matjaž Merljak)

Brezplačno testiranje za zamejce iz Italije

Slovenci po svetu | 09.03.2021, 10:41 Matjaž Merljak

Za prebivalce obmejnega pasu med Slovenijo in Italijo bo opravljanje vsakodnevih obveznosti olajšano. Na mejnih prehodih jim bo omogočeno brezplačno testiranje.

Pri vstopu iz Italije v Slovenijo bo od jutri (10. marca 2021) omogočeno brezplačno testiranje za vse osebe, ki spadajo pod izjeme in lahko v državo vstopijo brez napotitve v karanteno na domu (čezmejni dnevni migranti, šolarji, dvolastniki in nekateri drugi). Te izjeme lahko vstopajo v Slovenijo, če predložijo negativni rezultat PCR ali hitrega antigenskega testa, ki ni starejši od sedem dni od dneva odvzema brisa.

Brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi bo od ponedeljka do petka od 7. do 19. ure potekalo na mejnih prehodih na naslednjih lokacijah:

  • Koper, Kulturni dom Škofije,
  • Nova Gorica, mejni prehod Solkan (zabojnik),
  • Sežana, mejni prehod Fernetiči (prostori mejnega prehoda),
  • Kobarid, Kulturni dom Kobarid,
  • Rateče, šotor pred mejnim prehodom.

Oseba, ki se bo udeležila brezplačnega testiranja na navedenih lokacijah, mora imeti s seboj izpolnjeno izjavo v slovenskem in italijanskem jeziku (povezava do izjave)

Kot piše na spletni strani Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, je to sad prizadevanj ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helene Jaklitsch, v sodelovanju z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem in ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom.

Slovenci po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...

O avtorju