Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Jurij Paljk (foto: Novi glas)
Jurij Paljk | (foto: Novi glas)

25 let tednika Novi glas

Slovenci po svetu | 14.01.2021, 23:50 Matjaž Merljak

Zamejski tednik Novi glas praznuje 25. obletnico delovanja. Nastal je z združitvijo Novega lista in Katoliškega glasa. Odgovorni urednik Jurij Paljk je v pogovoru za naš radiu podčrtal, da je to edini slovenski časopis, ki izhaja na obeh straneh meje, da je bil "valilinca" za novinarske poklice in so pomemben kamenček v mozaiku demokratičnega medijskega prostora.

Novi glas je nastal po združitvi tržaškega Novega lista z goriškim tednikom Katoliški glas. Prva številka je iz tiskarne prišla v četrtek, 11. januarja leta 1996.

Obletnico so obeležili delavno, nam je povedal Paljk. V teh časih imajo velike težave z italijansko pošto in z dostavo, zato si prizadevajo najti drugo rešitev. So pa že vrsto let prisotni na spletu in tudi na Facebooku, Twitterju in Instagramu. A hkrat ostajajo zvesti tudi tiskani, papirnati izdaji. Ter s tem naročnikom.

Paljk še povedal, da je Novi glas edina uspešna združitev v našem prostoru, "čeprav je bilo ob združitvi obeh tednikov veliko težav, tudi nasprotovanj, a je le zmagala dobra volja."

V času pandemije jim je kljub velikim težavam uspelo Novi glas prenoviti, "kar govori predvsem o tem, da se da veliko narediti tudi v malem."

Jurij Paljk je decembra lani prejel Meškovo priznanje Združenja novinarjev in publicistov Slovenije.  Uvodnik v praznično številko je dostopen na spletu.

Slovenci po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...

O avtorju