Jože BartoljJože Bartolj
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Mati in sin (foto: Pixabay)
Mati in sin | (foto: Pixabay)

Bog je dal materam posebne darove

Ostanimo povezano občestvo | 21.12.2020, 16:48 Marjan Bunič

Dekan dekanije Celje, župnik na Teharjah, nas v rubriki »Ostanímo povezano občestvo« takole nagovarja:

Stopamo v skrivnost Božičnega pričakovanja. Le še nekaj dni je po koledarju do obhajanja božične noči, ki vedno znova vabi v skrivnostno in posvečeno Božjo bližino. Liturgija nas vodi, da se po korakih bližamo uresničevanju odrešenjskega dogajanja. V teh dneh kristjani v duhu prestopamo tisočletja hrepenenja in stoletja svetopisemskega napovedovanja odrešenja. Kar je bilo nezavedno hrepenenje od pradavnine, se je uresničilo v času in prostoru.

Ko je srce polno novega spoznanja in preplašeno nad prihajajočim, potrebuje bližino; nekoga, ki prisluhne, nekoga, ki ima izkustvo. Človeka, ki razume skrivnost. Tudi Marija stori tako: po angelovem oznanjenju se odpravi k teti Elizabeti. Evangeljski odlomek današnje maše nas povabi skupaj na pot od Nazareta v Ain Karim. Pomoč noseči teti je lepa priložnost za pogovor, doživljanje skrivnosti in božje obdarovanosti dveh izbranih žena. Veselje ob srečanju mater se prenese v vzgib otroka pod Elizabetinem srcem in blagrovanje tiste, ki je verovala.

Izpolnitev Božjih obljub se uresničuje. In dve materi ob srečanju v gorski vasici blizu Jeruzalema odpirata vrata za prihod odrešenja. Prvi znaki, ki potrjujejo resničnost angelovega oznanjenja. Marija ni le dekla Gospodova, zdaj je blagoslovljena med ženami in v sebi nosi blagoslov vseh rodov, kot ji pravi Elizabeta. Za naš razum težko razumljivo, za naše srce pa potrditev tega, kar je vedno želelo.

Bog je dal materam posebne darove. Intuicija, vživljanje, čutenje in veselje nad življenjem so gradbeni kamni človeške zgodovine. Spoštovanje se prenaša na vse noseče žene in dekleta, ki nosijo v sebi čudež življenja. Spomnimo se jih, ko molimo: Ki si ga Devica v obiskovanju Elizabete nosila.
Želim lepo pripravo na božič in globoko doživljanje Gospodovega rojstva.

Ostanimo povezano občestvo
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...