Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Novorojeni (foto: Esudroff / Pixabay)
Novorojeni | (foto: Esudroff / Pixabay)

Ivan Kranjec: Vsako rojstvo pomeni začetek nečesa novega.

Ostanimo povezano občestvo | 16.12.2020, 19:11 Marjan Bunič

Vsako rojstvo pomeni začetek nečesa novega. Ob rojstvu je človeško bitje nebogljeno in potrebuje, da ga odrasli sprejmejo in mu nudijo vse, kar je potrebno za dostojno življenje. Morda nas ob božični skrivnosti vedno znova preseneča dejstvo, da je Bog, ki je vsemogočen in po čigar volji je vse ustvarjeno, prišel na svet kot nebogljen dojenček, pravi Ivan Kranjec, župnik župnij Pečarovci in Kuzma.

Mogočni, pomembni in imenitni tistega časa ga niso bili sposobni ne spoznati ne sprejeti. Morda bi kdo pričakoval, da bodo šli angeli v mesta, v vasi, h kralju, k velikim duhovnikom, pismoukom in njim oznanili rojstvo tistega, ki so ga napovedovali preroki ter so ga Izraelci pričakovali ves čas. Evangelist Luka je zapisal, da je angel rekel pastirjem: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Mesija. Gospod! To vam bo v znamenje: našli boste dete, povito in položeno v jasli!«

Odrešenik Jezus Kristus pričakuje od nas le to, da pohitimo k njemu, čeprav praznih rok. On ne potrebuje ničesar, razen da ga z vero in ljubeznijo sprejmemo za svojega Odrešenika.

Smo v času korone. To je čas negotovosti, raznih skrbi in tudi strahov. Vsak čas pozna mnogo lepega in veselega, a je vedno navzoče tudi vse tisto, kar nas bremeni in skrbi. V takšno življenje današnjega človeka prihaja Bog. Prihaja s ponudbo, da nas spremlja, varuje, podpira in vodi k večnemu življenju.

Vernikom župnije Pečarovec, vsem bratom in sestram evangeličanske veroizpovedi in vernikom drugih krščanskih cerkva in skupnosti ter vsem občanom občine Puconci želim lepo doživete in preživete božične in novoletne praznike. Novorojeni Zveličar naj s svojo ljubeznijo in dobroto spremlja vse bolne in trpeče, opogumlja in vodi vse mlade, krepi in blagoslavlja zakonce in družine ter navda z upanjem vse žalostne in osamljene.

Naj nam pomaga v boju z vsem, kar ogroža naše telesno ali duhovno zdravje.

_______________________________________
Rubrika "Ostanímo povezano občestvo", v kateri nas nagovarjajo slovenski duhovniki, se  v sklopu božične devetdnevnice vrača v naš program. Prisluhnete ji lahko vsak dan med 16.00 in 16.30, posnetek pa najdete tudi v avdio arhivu in podcastu!

Ostanimo povezano občestvo
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...